Την βαθιά του ανησυχία για τις συλλήψεις Αμερικανών εξέφρασε ο Πενς στον Γιλντιρίμ
Συνάντηση με τον τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, στον Λευκό Οίκο. Ο Πενς εξέφρασε στον συνομιλητή του την βαθιά του ανησυχία για τις συλλήψεις Αμερικανών και μελών του προσωπικού της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία.
Το θέμα που ήγειρε ο Πενς είναι ένα από τα κυριότερα που προκάλεσαν εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, τους τελευταίους μήνες, όπως και η διένεξη γύρω από τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γιλντιρίμ στον Λευκό Οίκο, ο Πενς εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για τις συλλήψεις αμερικανών πολιτών, προσωπικού της (αμερικανικής διπλωματικής) αποστολής στην Τουρκία, δημοσιογράφων, και στελεχών μη κυβερνητικών οργανώσεων βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και προέτρεψε να υπάρξει διαφάνεια και να τηρηθούν οι ορθές διαδικασίες στη διευθέτηση αυτών των υποθέσεων», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.
Τον Μάιο, ένα διερμηνέας στο αμερικανικό προξενείο στα Άδανα, στο νότιο τμήμα της Τουρκίας, ετέθη υπό κράτηση. Πιο πρόσφατα, ένα στέλεχος της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη. Και οι δύο κατηγορούνται πως συνδέονται με το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε πέρυσι. Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος τους ανυπόστατες.
Mustafa Aktas/Turkish Prime Minister's Press Office/Handout via REUTERS
Πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Γιλντιρίμ είχε δηλώσει ότι η απαίτηση της Τουρκίας η Ουάσιγκτον να προχωρήσει στην έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια από το 1999, ήταν ένα από τα θέματα που θα ήγειρε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.
Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει πως η δικαιοσύνη πρέπει να λάβει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να εγκρίνει την έκδοση του Γκιουλέν.
Άλλο ένα θέμα προς συζήτηση, είχε πει ο Γιλντιρίμ, είναι η τύχη ορισμένων Τούρκων που έχουν συλληφθεί στις ΗΠΑ — αναφερόταν σε έναν πλούσιο έμπορο χρυσού ο οποίος συνελήφθη πέρυσι διότι κατηγορείται πως παραβίασε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, αλλά και σε ένα ανώτερο στέλεχος μιας τουρκικής κρατικής τράπεζας που συνελήφθη φέτος. Η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας δεν κάνει καμιά αναφορά σε συζητήσεις για κάποιο από τα δύο ζητήματα αυτά.
Αναφέρει πως οι Πενς και Γιλντιρίμ «εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντησή τους θα συμβάλλει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας» και ότι «συμφώνησαν πως είναι ανάγκη να γίνει εποικοδομητικός διάλογος, μεταξύ φίλων και συμμάχων, για τις διμερείς προκλήσεις».
Mustafa Aktas/Turkish Prime Minister's Press Office/Handout via REUTERS
Ο Πενς επαναβεβαίωσε τη «διαρκή στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ των δύο κρατών και επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να σταθεί στο πλευρό της Άγκυρας στην εκστρατεία της εναντίον της αυτονομιστικής ένοπλης οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και «άλλων τρομοκρατικών απειλών».
Οι ΗΠΑ άρχισαν να εκδίδουν ξανά ορισμένες βίζες για Τούρκους πολίτες τη Δευτέρα, αφού η Ουάσιγκτον έλαβε όπως ανέφερε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του προσωπικού της διπλωματικής αποστολής της. Η Τουρκία ανταπέδωσε το μέτρο.