ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδι στην Ανταρκτική με «σύμμαχο» την «πράσινη ενέργεια»

Ταξίδι στην Ανταρκτική με «σύμμαχο» την «πράσινη ενέργεια»
Frances M. Ginter/Getty Images

Ένα φιλόδοξο σχέδιο έχει ο Βρετανός εξερευνητής Ρόμπερτ Σουάν, που μαζί με τον γιο του, θα επιχειρήσουν να φτάσουν στο Νότιο Πόλο στηριζόμενοι αποκλειστικά στην πράσινη ενέργεια.

Για να το καταφέρει αυτό το "δίδυμο" από τη Βρετανία, έχει προετοιμαστεί καταλλήλως: έχουν τοποθετήσει ηλιακά πάνελ στα έλκηθρά τους, ενώ ένα βιοκαύσιμο που παράγεται από ξύλο, θα τους κρατά ζεστούς στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους.

Ο έμπειρος εξερευνητής Ρόμπερτ Σουάν και ο 23χρονος γιος του Μπάρνει, θα ξεκινήσουν την αποστολή τους την Τετάρτη, διανύοντας 600 μίλια μέσα σε οκτώ εβδομάδες. Στόχος τους είναι να δείξουν ότι η ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να λειτουργήσει σε ακραίες συνθήκες και να αποδείξουν ότι υπάρχει εναλλακτική βιώσιμη λύση στα ορυκτά καύσιμα.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία θα επιβιώσουμε μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν έχει γίνει ποτέ πριν», δήλωσε στο Reuters ο 61χρονος έμπειρος εξερευνητής, που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε και στους δύο πόλους, βόρειο και νότιο.

Η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων πατέρα και γιου θα προέρχεται από βιώσιμα και ενεργειακά τρόφιμα, όπως μπάρες αμυγδάλου και σιτηρών, που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις θερμοκρασίες των -40 βαθμών Κελσίου και τους προφανείς κινδύνους από κρυοπαγήματα, ασθένειες λόγω υψομέτρου και τύφλωση από το χιόνι.

Η διαρκής ηλιακή ακτινοβολία θα φορτίζει τα ηλιακά πάνελ, τα οποία θα τροφοδοτούν με τη σειρά τους μια μηχανή που λιώνει τον πάγο, σχεδιασμένη από τη NASA για να τους παράσχει αρκετό νερό για να πίνουν και να μαγειρεύουν.

«Το νερό είναι "χρυσός" κάτω στην Ανταρκτική, χωρίς αυτό θα πεθάνεις πολύ γρήγορα, όπως ο μπαμπάς μού θυμίζει πάντα», είπε ο Μπάρνει.

Ενώ ο στόχος τους είναι να ολοκληρώσουν το ταξίδι χρησιμοποιώντας μόνο ηλιακή ενέργεια, κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, θα στραφούν σε ένα προηγμένο βιοκαύσιμο κατασκευασμένο από πριονίδια ξύλου.

«Τα καύσιμα έχουν δοκιμαστεί σε -60 βαθμούς Κελσίου ... δεν θα κάνει τόσο κρύο εκεί. Μπορεί να φτάσει στου -40 που, πιστέψτε με, είναι αρκετό κρύο», είπε ο πατέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ