ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες πολίτες άστεγοι πέντε μήνες μετά την φονική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ

Δεκάδες πολίτες άστεγοι πέντε μήνες μετά την φονική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ
REUTERS/Neil Hall/File Photo

Πέντε μήνες έχουν περάσει από την πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ, στο Λονδίνο και δεκάδες άνθρωποι παραμένουν άστεγοι από την φονική πυρκαγιά που άφησε πίσω της τουλάχιστον 80 νεκρούς.

Άλλοι μένουν σε ξενοδοχεία, άλλοι σε σπίτια φίλων τους και αυτό επειδή οι τοπικές Αρχές δεν κατάφεραν να τους μεταστεγάσουν, όπως κατήγγειλε η Βρετανίδα βουλευτής Έμα Ντεντ Κόαντ.

Ο 24όροφος πύργος Γκρένφελ, ένα συγκρότημα εργατικών κατοικιών σε μια υποβαθμισμένη συνοικία στο δημοτικό διαμέρισμα του Κένσινγκτον και Τσέλσι καταστράφηκε ολοσχερώς στη φωτιά της 14ης Ιουνίου, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι εκατοντάδες άνθρωποι.

2017 10 18T123547Z 1095118160 RC1CEA324800 RTRMADP 3 BRITAIN FIRE COMPENSATION

REUTERS/Toby Melville/File Photo

«Το συμβούλιο και η κυβέρνηση έχουν αποτύχει στο να ανταποκριθούν στο καθήκον τους να φροντίζουν σε καθημερινή βάση τους επιζώντες του Γκρένφελ, όσους υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους (στον πύργο) αλλά και τους άλλους περίοικους» επισήμανε η βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος που εκπροσωπεί το Κένσινγκτον.

2017 10 23T050413Z 1050596855 RC173BF8C230 RTRMADP 3 BRITAIN FIRE INSURANCE

REUTERS/Neil Hall/File Photo

Σε μια έκθεση σχετικά με τη στέγαση και τις ανισότητες στην περιοχή αυτή, η Βρετανίδα πολιτικός έγραψε ότι πέντε μήνες μετά, τα περισσότερα από τα παιδιά που εκτοπίστηκαν από τις φλόγες παραμένουν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης αν και ο νόμος απαγορεύει να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες για περισσότερες από 6 εβδομάδες.

Επιζώντες της «κόλασης» του Πύργου Γκρένφελ επιχειρούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους

Το τοπικό συμβούλιο του Κένσινγκτον και Τσέλσι απέρριψε τις αιτιάσεις πως φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι η διαδικασία μεταστέγασης των πυροπαθών εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Από τις 206 οικογένειες και ενοίκους του πύργου Γκρένφελ και του γειτονικού Γκρένφελ Ουόκ που χρειάζονταν νέα σπίτια, οι 28 μετακόμισαν σε μόνιμες κατοικίες, ενώ οι 49 σε προσωρινές, σύμφωνα με το Συμβούλιο.

Συνολικά 178 παιδιά συνεχίζουν να ζουν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένων εκείνων που ζουν σε φίλους, σε ξενοδοχεία ή σε επιπλωμένα στούντιο, σύμφωνα με το Reuters.

2017 10 16T133329Z 388068680 RC1F776871B0 RTRMADP 3 BRITAIN FIRE

REUTERS/Hannah Mckay

Η Ντεντ Κόαντ διέψευσε ότι οποιαδήποτε από τις οικογένειες ζει στα καταλύματα έκτακτης ανάγκης από επιλογή. Εξήγησε ότι επισκέφθηκε πολλές οικογένειες και όλοι τους βρίσκονταν σε απόγνωση ζητώντας επιτακτικά να μετακομίσουν στη μόνιμη κατοικία τους. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι δεν τους παρέχουν κατάλληλα σπίτια.

«Πολλοί είναι εκείνοι που χάνουν το μυαλό τους» τόνισε η Ντεντ Κόαντ. Περιέγραψε μάλιστα τις επισκέψεις που η ίδια έκανε σε πυροπαθείς οι οποίοι ζουν στριμωγμένοι σε δωμάτια ξενοδοχείων όπου τα παιδιά δεν έχουν καν χώρο να μελετήσουν τα μαθήματά τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς τους ξέσπασαν σε λυγμούς όταν αφηγούνταν την κατάστασή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ