ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ και ΕΕ καλούν τα Βαλκάνια σε συμφιλίωση μετά την καταδίκη του Ράτκο Μλάντιτς

ΝΑΤΟ και ΕΕ καλούν τα Βαλκάνια σε συμφιλίωση μετά την καταδίκη του Ράτκο Μλάντιτς
Getty Images/Ideal Images/Serge Ligtenberg

 Μετά την καταδίκη του «χασάπη των Βαλκανίων», Ράτκο Μλάντιτς σε ισόβια κάθειρξη από το Διεθνής Δικαστήριο για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν έκκληση για «συμφιλίωση» στα Βαλκάνια.

«Αυτό δείχνει ότι το κράτος δικαίου λειτουργεί και ότι εκείνοι που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Μλάντιτς, δικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία που εδρεύει στη Χάγη και κρίθηκε ένοχος για δέκα κατηγορίες. Μεταξύ άλλων, είχε κατηγορηθεί για τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα, το καλοκαίρι του 1995, για την πολιορκία του Σεράγεβο, όπου σκοτώθηκαν 10.000 άνθρωποι και για την απαγωγή μελών του προσωπικού του ΟΗΕ.

Σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Εν μέρει υπεύθυνοι οι Ολλανδοί κυανόκρανοι

«Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα ενθαρρύνει την περιοχή (των Βαλκανίων) να προχωρήσει στον δρόμο της ειρήνης και της συμφιλίωσης», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι ο Μλάντιτς κρίθηκε ένοχος για «αποκρουστικά εγκλήματα σε βάρος αμάχων».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλες τις χώρες των Βαλκανίων να «τιμήσουν τα θύματα» των εγκλημάτων πολέμου και να εργαστούν για τη «συμφιλίωση» στην περιοχή.

Αθώος ο «υπερασπιστής της Σρεμπρένιτσα» Νάσερ 'Οριτς από τις κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ