ΚΟΣΜΟΣ

Καρχαρίες έφαγαν μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης

Καρχαρίες έφαγαν μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης
(Photo by David Ramos/Getty Images/Ιdeal Images)

Επίθεση από καρχαρίες φέρεται να δέχτηκαν μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία μέσα σε ένα υπερφορτωμένο πλοιάριο στη Μεσόγειο, όπως κατήγγειλε πλοίαρχος του λιμενικού της Λιβύης.

Στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, το πολεμικό ναυτικό της Λιβύης έγραψε ότι 31 άνθρωποι πέθαναν και άλλοι 40 αγνοούνται όταν προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό για να ταξιδέψουν με δύο πλοιάρια στην Ιταλία, την περασμένη Παρασκευή.

Το λιμενικό της χώρας ενημερώθηκε για το SOS, που εξέπεμψαν οι μετανάστες, το πρωί της Παρασκευής και στο σημείο έφτασαν άμεσα δύο σκάφη. Οι σκηνές με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι ήταν, όπως περιέγραψε ένας πλοίαρχος, δραματικές…

«Όταν φτάσαμε στην περιοχή, ανοιχτά της πόλης Γκαραμπούλι, ένα πλοιάριο ήταν ημι-βυθισμένο και περίπου 44 άνθρωποι κρεμόντουσαν από πάνω του. Οι άνθρωποι αυτοί διασώθηκαν» είπε ο πλοίαρχος Nasser Al-Gammoudi στην ιταλική εφημερίδα Il Giorno.

«Υπήρχαν πτώματα στο νερό και είδαμε τέσσερις ή πέντε καρχαρίες να κολυμπούν γύρω τους, μεγάλους γαλάζιους καρχαρίες, ένα επιθετικό είδος. Όταν περισυλλέξαμε τις σορούς παρατηρήσαμε ότι αρκετοί από αυτούς είχαν δαγκωματιές, οπότε είναι πιθανό οι καρχαρίες να έφαγαν κάποιους από τους αγνοούμενους» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τρία παιδιά και 18 γυναίκες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Λιβύης. Περίπου 200 άνθρωποι διασώθηκαν από τα δύο πλοιάρια και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη στεριά.

Ο πλοίαρχος δήλωσε, παράλληλα, ότι το σκάφος του παρέμεινε στη θαλάσσια περιοχή για πέντε περίπου ώρες αλλά κατάφερε να εντοπίσει μόνο έναν ακόμη επιζώντα.

Περίπου 1.800 άνθρωποι διασώθηκαν στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών την περασμένη εβδομάδα. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είπε ότι περίπου 161.000 άνθρωποι έφτασαν φέτος στην Ευρώπη ενώ σχεδόν 3.000 πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγουν το λιμενικό της Λιβύης, οι διακινητές προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να αναχωρούν από διάφορες περιοχές της λιβυκής ακτής αλλά και από την Τυνησία. Την ίδια ώρα, χρησιμοποιούν μικρότερα πλοιάρια. «[σ.σ.Τα πλοιάρια αυτά] Είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν αλλά είναι ακόμη πιο επικίνδυνα για τους μετανάστες» δήλωσε εκπρόσωπος της ισπανικής οργάνωσης Proactiva.

Tην Παρασκευή, σκάφος της οργάνωσης διέσωσε άλλους 400 ανθρώπους ανοιχτά της Λιβύης και τους μετέφερε στη Σικελία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ