ΚΟΣΜΟΣ

«Έτοιμη η Γερμανία να στηρίξει την Τουρκία στις ενταξιακές διαδικασίες» δηλώνει η Μέρκελ

«Έτοιμη η Γερμανία να στηρίξει την Τουρκία στις ενταξιακές διαδικασίες» δηλώνει η Μέρκελ
Μέρκελ και Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο Reuters/POOL New

(Upd) Να επιταχυνθεί η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν από την Άνγκελα Μέρκελ και τους Ευρωπαίους εταίρους και επεσήμανε την ανάγκη -όπως μεταδίδει το Ρόιτερς- να αναλάβουν κοινή δράση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αχμέτ Νταβούτλογλου, είχε νωρίτερα πει, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Μέρκελ, ότι η χώρα του αναμένει επίσπευση των διαδικασιών ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι έκανε γνωστό πως ήδη σημειώθηκε πρόοδος στην απελευθέρωση της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Γερμανία για την ανακοπή της παράτυπης μετανάστευσης, ωστόσο η κρίση δεν πρόκειται να επιλυθεί αν δεν δοθεί πρώτα λύση στις συγκρούσεις στη Συρία.

Αχμέτ Νταβούτογλου

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ενταξιακές διαδικασίες, παρέχοντας στήριξη στην Άγκυρα σε αντάλλαγμα για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη.

"Πως μπορούμε να οργανώσουμε τις ενταξιακές διαδικασίες πιο δυναμικά;" διερωτήθηκε η κ. Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου πριν δώσει τη ίδια την απάντηση: "Η Γερμανία είναι έτοιμη, αυτή τη χρονιά, να ανοίξει το Κεφάλαιο 17 και να κάνει την προετοιμασία για τα Κεφάλαια 23 και 24. Μπορούμε επίσης να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες".

To Κεφάλαιο 17 αφορά την οικονομική και νομισματική πολιτική ενώ τα Κεφάλαια 23 και 24 τα θέματα της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Διαβάστε επίσης:

Η Μέρκελ πάει με δώρα στον Ερντογάν

Το "παράτολμο" ταξίδι της Μέρκελ στην Τουρκία

H επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ