ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Παραιτήθηκε από τον ΟΗΕ ο πρώην «τσάρος» του πετρελαίου

Βενεζουέλα: Παραιτήθηκε από τον ΟΗΕ ο πρώην «τσάρος» του πετρελαίου
REUTERS/ Carlos Garcia Rawlins

Ο πανίσχυρος πρώην "τσάρος του πετρελαίου" της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρες ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του μονίμου αντιπροσώπου της χώρας του στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν εντολής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, μια νέα ένδειξη ότι το ρήγμα στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος βαθαίνει.

Την περασμένη εβδομάδα πηγές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι ο Μαδούρο απέλυσε τον Ραμίρες, ο οποίος φέρεται ότι είχε προεδρικές φιλοδοξίες, και τον κάλεσε να επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη στο Καράκας.

Πολλοί στενοί σύμμαχοι και ένας συγγενής του Ραμίρες έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο των ερευνών για μια υπόθεση διαφθοράς στου κόλπους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA. Για τον λόγο αυτό διατυπώνονταν επίσης πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο ο Ραμίρες θα τολμούσε να επιστρέψει στο Καράκας.

Στην επιστολή της παραίτησής του ο Ραμίρες δεν ανέφερε τι σκοπεύει να κάνει. Μια πηγή προσκείμενη στον Βενεζουελάνο διπλωμάτη είπε στο πρακτορείο Reuters ότι έχει ήδη φύγει από τις ΗΠΑ.

Στην τετρασέλιδη επιστολή που ανήρτησε στο Twitter ο Ραμίρες γράφει ότι παραιτήθηκε τη Δευτέρα, αφού έλαβε αυτήν την εντολή. "Με απομάκρυναν για τις απόψεις μου", πρόσθεσε. "Με την επίθεση σε εμένα προσωπικά, επηρεάζετε την ενότητα των επαναστατικών δυνάμεων και την κληρονομιά του Κομαντάντε Τσάβες" (σ.σ. του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες), σημειώνει στην επιστολή του που απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα.

Ο Ραμίρες ήταν επικεφαλής της PDVSA και υπουργός Πετρελαίου για μια δεκαετία και υπήρξε στενός συνεργάτης του Τσάβες. Το 2014 ο Μαδούρο τον διόρισε μόνιμο αντιπρόσωπο της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη. Η αντιπαλότητα μεταξύ τους οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως αφότου ο Ραμίρες σε άρθρα του που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο επέκρινε τον πρόεδρο για τους χειρισμούς του σε οικονομικά θέματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ