ΚΟΣΜΟΣ

CNN Turk: Δεν υπάρχει θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά εφαρμογής της

CNN Turk: Δεν υπάρχει θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά εφαρμογής της
REUTERS/Simela Pantzartzi/Pool

Δεν υπάρχει στην τουρκική ατζέντα αυτή τη στιγμή ζήτημα τροποποίησης ή επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, σχολίασε ο Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν, μετά τον διάλογο που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πρόεδροι Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε πως τίθεται ζήτημα εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάννης στη Δυτική Θράκη και στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, και μιλώντας στο CNN Turk τόνισε πως το θέμα τέθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ που προβλήθηκε την παραμονή της άφιξής του στην Ελλάδα, παρόλο που «στην ατζέντα της Τουρκίας δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Ο Μουράτ Γετκίν αναφέρθηκε στη σημασία της Συνθήκης της Λωζάννης για την Τουρκία, λέγοντας πως αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της χώρας.

«Υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της, αυτό είναι αλήθεια. Πρώτον, υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της Συνθήκης στη Δυτική Θράκη. Δεύτερον υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή της συνθήκης στο θέμα αφοπλισμού νησιών που παραβιάζει χρόνια η Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Γετκίν, αναφέροντας ότι στην ουσία ο Ερντογάν ήθελε να τονίσει το ζήτημα της εφαρμογής της Συνθήκης.

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής του CNN Turk Γιώργος Κιρμπάκι έκανε λόγο για δηλώσεις ασυνήθιστες, καθώς το καλωσόρισμα μεταξύ των δύο Προέδρων κράτησε μόνο ένα λεπτό και αμέσως μπήκαν σε διάλογο για τη Συνθήκη της Λωζάννης ενώπιον των δημοσιογράφων, κάτι που αναμενόταν να γίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ