ΚΟΣΜΟΣ

Πράλιακ: Αποτεφρώθηκε στο Ζάγκεμπ ο εγκληματίας πολέμου που αυτοκτόνησε ενώπιον ΔΠΔ

Πράλιακ: Αποτεφρώθηκε στο Ζάγκεμπ ο εγκληματίας πολέμου που αυτοκτόνησε ενώπιον ΔΠΔ
REUTERS/Dado Ruvic/Φωτογραφία Αρχείου

Ο εγκληματίας πολέμου Σλόμποταν Πράλιακ, ο οποίος αυτοκτόνησε καταπίνοντας δηλητήριο μέσα στην αίθουσα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, αποτεφρώθηκε την Πέμπτη στο Ζάγκρεμπ, σε μια ιδιωτική τελετή παρουσία μόνο της οικογένειάς του, γράφει η εφημερίδα Vecernji List.

Την περασμένη εβδομάδα, ο 72χρονος Πράλιακ, Κροάτης της Βοσνίας που δικαζόταν στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995), κατάπιε κυανιούχο κάλιο μόλις οι δικαστές επικύρωσαν την καταδίκη του σε κάθειρξη 20 ετών. Πέθανε λίγες ώρες αργότερα, στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.

Η κηδεία του τελέστηκε την Πέμπτη στο κρεματόριο του Μιρόγκοι, στο Ζάγκρεμπ, παρουσία μόνο στενών συγγενών και λίγων φίλων του. Η εφημερίδα, που δεν κατονομάζει τις πηγές της, γράφει ότι ο ίδιος είχε συντάξει πριν από αρκετά χρόνια μια αποχαιρετιστήρια επιστολή στην οποία ανέφερε τα ονόματα εκείνων που ήθελε να παραστούν στην κηδεία του.

Η πληροφορία της εφημερίδας δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Ο ιστότοπος του κρεματόριου δεν αναφέρει τίποτα για την τελετή, όπως κάνει συνήθως.

Η ένωση Κροατών στρατηγών οργανώνει την Δευτέρα μια επιμνημόσυνη δέηση ενώ την ίδια ημέρα θα τελεστεί και μια λειτουργία σε εκκλησία του Ζάγκρεμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ