ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία αίρει την απαγόρευση στον κινηματογράφο

Η Σαουδική Αραβία αίρει την απαγόρευση στον κινηματογράφο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ/STR

Ακόμη ένα βήμα προς τον… δυτικό κόσμο κάνει η Σαουδική Αραβία. Η χώρα θα άρει την επιβληθείσα απαγόρευση στον κινηματογράφο από τις αρχές του 2018.

Στην ουσία το Ριάντ αίρει την απαγόρευση των κινηματογραφικών αιθουσών που ισχύει τα τελευταία 35 χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού. Οι Αρχές θα εκδίδουν στο εξής άδειες εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Είναι μια σημαντική στιγμή για την ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας στη χώρα», αναφέρει σε ανακοίνωση ο υπουργός Πολιτισμού Αουάντ αλ-Αουάντ.

Στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζεται από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει μορφές ψυχαγωγίας - συναυλίες, θεάματα, κινηματογράφους - στο βασίλειο παρά την αντίθεση υπερσυντηρητικών κύκλων.

Τον Ιανουάριο, ο μουφτής της Σαουδικής Αραβίας είχε εκφράσει την αγανάκτησή του για το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν κινηματογραφικές αίθουσες, υποστηρίζοντας πως θα ήταν χώροι «ανηθικότητας» επειδή ευνοούν την ανάμιξη των φύλων.

Παρόλο που οι κινηματογραφικές αίθουσες ήταν απαγορευμένες, ο σαουδαραβικός κινηματογράφος αρχίζει να αναγνωρίζεται διεθνώς. Η ρομαντική κωμωδία «Ο Μπαράκα συναντά τον Μπαράκα» του Μαχμούντ Σαμπάγ προβλήθηκε στην Μπερνινάλε ενώ η ταινία «Wadjda» του Χαϊφάα Αλ-Μανσούρ ήταν το 2013 η πρώτη σαουδαραβική ταινία που συμμετείχε στα Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Η απόφαση έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα ισχύουν από το 2018, όπως το ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν, αλλά και να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις σε τρία γήπεδα της χώρας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ