ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Αντιδράσεις προκαλεί η συμφωνία συντηρητικών και ακροδεξιών για σχηματισμό κυβέρνησης

Αυστρία: Αντιδράσεις προκαλεί η συμφωνία συντηρητικών και ακροδεξιών για σχηματισμό κυβέρνησης
REUTERS

Αντιδράσεις προκαλεί τόσο στο επίπεδο της Ευρώπης όσο και του Βελγίου η επισφράγιση της συμφωνίας συντηρητικών και ακροδεξιών στην Αυστρία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο νέος Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς θα επισκεφτεί αύριο, Τρίτη, τις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν είναι ποτέ καλό νέο, όταν ένα ακροδεξιό κόμμα συμμετέχει στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Σαντρο Κοτζι, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κάλεσε σε επαγρύπνηση τους δημοκράτες στην Ευρώπη λέγοντας πως θα πρέπει να έχουν το νου τους στην κυβέρνηση που αναλαμβάνει καθήκοντα στην Αυστρία.

Από πλευράς του ο νέος καγκελάριος ‘'κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου προκειμένου να καθησυχάσει τους εταίρους της ότι η χώρα θα παραμείνει σταθερά φιλοευρωπαϊκή'' γράφει το Politico τονίζοντας πως ο Κουρτς, ο οποίος είναι ο νεότερος ηγέτης στην Ευρώπη, ανέφερε ότι τα δύο κόμματα που θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας θέλουν να συνδράμουν ενεργά στη διαμόρφωση της Ευρώπης.

Ταυτοχρόνως ωστόσο ο Κουρτς φρόντισε να καταστήσει από νωρίς γνωστή τη θέση του για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στις μετεγκαταστάσεις προσφύγων υιοθετώντας πλήρως την άποψη Tουσκ περί αναποτελεσματικότητάς τους. «Θα προσπαθήσω να αλλάξει αυτή η δυσλειτουργική προσφυγική πολιτική», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά τον βελγικό Τύπο η ανησυχία είναι επίσης έκδηλη σήμερα. Για «εφιάλτη της Ακροδεξιάς» που εξακολουθεί να απειλεί την Ευρώπη, κάνει λόγο η De Standaard στο κύριο άρθρο της σημειώνοντας ότι ο Χάιντερ ήταν «περιστέρι» μπροστά στους 6 υπουργούς του ακροδεξιού FPO που ετοιμάζονται να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πλανώνται πλάνην οικτρά όσοι νομίζουν ότι η ακροδεξιά απειλή έχει εκλείψει για την Ευρώπη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η νέα αυστριακή κυβέρνηση προσχωρεί στο στρατόπεδο των χωρών Visegrad ταυτιζόμενη απολύτως με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία που ακολουθούν ακροδεξιές πολιτικές οι οποίες έχουν ήδη δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις προκαλώντας πολλά προβλήματα στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη στη σκιά της Αυστρίας» αναφέρει από πλευράς της η La Libre Belgique στο κύριο άρθρο της, σημειώνοντας ότι 17 χρόνια μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις απέναντι στην Αυστρία και την αποκήρυξη της συμμαχίας του συντηρητικού Καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ με το FPO του Γεργκ Χάιντερ, η αυστριακή ακροδεξιά θριαμβεύει και πάλι, αυτή τη φορά εν μέσω ευρωπαϊκής σιγής, η οποία ελπίζει κανείς ότι δε συμβαδίζει με την αδιαφορία.

Η ακροδεξιά, υποστηρίζει το δημοσίευμα, έχει διεισδύσει σχεδόν παντού στην Ευρώπη, από την Ολλανδία έως τη Βουλγαρία, από τη Σουηδία έως την Ελλάδα, στην Κεντρική Ευρώπη ιδιαίτερα και ακόμα και εκεί όπου δε φανταζόταν κανείς ότι θα επέστρεφε, στη Γερμανία.

Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες, συνεχίζει η εφημερίδα έπεσαν στην παγίδα του λαϊκισμού και του εθνικισμού, πληρώνοντας την αδυναμία τους απέναντι σε προβλήματα που παραμένουν άλυτα, όπως η ανεργία και το μεταναστευτικό, αλλά έπεσαν επίσης θύματα προεκλογικών εκστρατειών βασισμένων στην παραπληροφόρηση και το ψέμα, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εξασφαλίζουν έναν πρωτοφανή αντίκτυπο. Η Ευρώπη, καταλήγει, χάνει την αύρα και την ψυχή της, μεταλλασσόμενη σε αυτό που υπήρξε η αρχική φιλοδοξία, μία οικονομική κοινότητα, και, ενώ θα έπρεπε τώρα να κάνει τα πάντα για ν' αλλάξει τον ρου της ιστορίας, αναλώνει όλη την ενέργεια, το χρόνο και τα μέσα της στη διαπραγμάτευση του Brexit.

Σε ότι αφορά τέλος τον εξειδικευμένο στα ευρωπαϊκά ζητήματα Τύπο το euractiv διαπιστώνει ότι η ΕΕ σιωπηρά αποδέχεται τη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση της Αυστρίας.

Η Αυστρία αναλαμβάνει την κυλιόμενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ‪την 1η ‪Ιουλίου 2018. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της αναμένεται πως θα πραγματοποιήσει μία Σύνοδο Κορυφής με θέμα τη μετανάστευση και θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας. Η στάση της Βιέννης απέναντι στην Τουρκία μάλλον θα παραμείνει αμετάβλητη και αντιτιθέμενη σε ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ