ΚΟΣΜΟΣ

WannaCry: Και η Βρετανία κατηγορεί την Β. Κορέα για την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση

WannaCry: Και η Βρετανία κατηγορεί την Β. Κορέα για την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση
REUTERS/Kacper Pempel/File Photo

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να είναι πίσω από την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση, γνωστή ως WannaCry, που προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε υπολογιστές νοσοκομείων, τραπεζών και εταιρειών, όπως υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία. 

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας αποφάνθηκε πως είναι πολύ πιθανό η ομάδα κυβερνοπειρατείας Lazarus να βρίσκεται πίσω από μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στη Βρετανία από την άποψη του μεγέθους των προβλημάτων που προκάλεσε, ανέφερε το Φόρεϊν Όφις.

«Καταδικάζουμε τις πράξεις αυτές και δεσμευόμαστε να εργαστούμε από κοινού με όλα τα υπεύθυνα κράτη για να καταπολεμήσουμε την ολέθρια χρήση του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάρικ Άχμαντ.

«Η αδιάκριτη χρήση του WannaCry καταδεικνύει τους Βορειοκορεάτες δρώντες που χρησιμοποιούν το πρόγραμμά τους στον κυβερνοχώρο προκειμένου να παρακάμψουν τις κυρώσεις», είπε ο Άχμαντ.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εσωτερικής ασφαλείας, Τομ Μπόσερτ, δήλωσε πως οι εταιρίες Facebook και Microsoft κατάφεραν την περασμένη εβδομάδα να εξουδετερώσουν ορισμένες βορειοκορεατικές ενέργειες στον κυβερνοχώρο.

WannaCry: Η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για την κυβερνοεπίθεση σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Ο Μπόσερτ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις ενέργειες αυτές, αλλά είπε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλεί τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν για την προάσπιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ