ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδρούν συντηρητικοί βουλευτές της Μέρκελ στις υποχωρήσεις στην Τουρκία

Αντιδρούν συντηρητικοί βουλευτές της Μέρκελ στις υποχωρήσεις στην Τουρκία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλά στον Volker Kauder, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU. Δίπλα της η Gerda Hasselfeld, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU. REUTERS/Stefanie Loos

Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας με τους συντηρητικούς συμμάχους της να υποστηρίζουν ότι ανοίγει την πόρτα στους πρόσφυγες κι ότι αποδέχεται οποιοδήποτε θέμα βάζει στο τραπέζι η Τουρκία, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η προσφορά βοήθειας στην Τουρκία, για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις της Μέρκελ, όταν υποστήριζε ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη κι ότι αποδεικνύει την απόγνωση της για το προσφυγικό.

Η Γερμανία, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, αποτελεί τον τελικό προορισμό των προσφύγων και αναμένεται 800.000 με ένα εκατομμύριο άνθρωποι να καταφθάνουν στην χώρα. Πολλοί Γερμανοί νιώθουν ότι η χώρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες.

Υπό την πίεση του κόμματος της για υιοθέτηση μιας σκληρότερης στάσης απέναντι στους πρόσφυγες, η Μέρκελ βλέπει το ρόλο της Τουρκίας ως τον πλέον σημαντικό ως προς την διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ωστόσο, η υποστήριξη της στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εκλαμβάνεται ως ατόπημα από τους συντηρητικούς κύκλους του κόμματος της.

"Δε θα έπρεπε να κάνουμε τόσες πολλές υποχωρήσεις στην Τουρκία: η ένταξη της στην Ευρώπη δεν βρίσκεται στην ατζέντα", δήλωσε η Gerda Hasselfeldt, μέλος του CDU, στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

"Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκτός πραγματικότητας για μένα", δήλωσε ο Stephan Mayer, μέλος του CSU,στην ίδια εφημερίδα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μέρκελ βρέθηκε αντιμέτωπη με εσωκομματικές αντιδράσεις και εισηγήσεις για αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων της Γερμανίας – Αυστρίας, πιέσεις στις οποίες αντιστάθηκε.

Όμως η αντίθεση στον χειρισμό της κρίσης εξακολουθεί να παίρνει μεγαλύτερες διστάσεις, με μια ομάδα της συντηρητικής παράταξης να επεξεργάζεται προτάσεις για κλείσιμο των συνόρων και την εγκατάσταση φρακτών, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Bild.

"Πρέπει να ανακόψουμε το ρεύμα των προσφύγων. Η ενίσχυση των συνόρων μας δε θα πρέπει να αποτελεί ταμπού", δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ο βουλευτής του CDU, Christian von Stetten.

Ο Von Stetten είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση είχε "ένα αποτελεσματικό σχέδιο" για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, όμως πρόσθεσε ότι ο συνασπισμός CDU/CSU είναι έτοιμος να αντιδράσει αν στις επόμενες εβδομάδες αποδειχτεί ότι δεν είναι έτσι.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν μέτρα για τον χειρισμό της κρίσης, στα οποία περιλαμβάνεται η επιτάχυνση παροχής ασύλου, η ταχύτερη διαδικασία απέλασης και η αποτροπή των οικονομικών μεταναστών να καταφθάνουν στην Γερμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ