ΚΟΣΜΟΣ

Τι περιμένουμε να μας «φέρει» το 2018

Τι περιμένουμε να μας «φέρει» το 2018

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, βασιλικός γάμος στη Βρετανία, εξελίξεις που θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη συνοχή της Ευρώπης, είναι μερικά από τα γεγονότα με τα οποία… δίνουμε ραντεβού για το 2018.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον «αποχαιρετισμό» του 2017, έχει αρχίσει, με το νέο έτος να βρίσκεται προ των πυλών, γεμάτο …υποσχέσεις και προσδοκίες ότι θα είναι μια χρονιά συναρπαστική με σημαντικά γεγονότα να «κλέβουν» το ενδιαφέρον μας, αλλά και εξελίξεις που δεν αποκλείεται να αλλάξουν τις ισορροπίες στον πλανήτη, που το 2018 θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

Η νέα χρονιά θα είναι κρίσιμη για την Άγκελα Μέρκελ, που προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, αλλά και για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας στις εκλογές του Μαρτίου.

125250891


Πηγή: EPA/MARCUS BRANDT

Θα έχει έντονο αθλητικό χρώμα, καθώς διεξάγονται σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις, ενώ γεγονότα-σταθμοί αναμένεται να είναι τόσο ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι της Βρετανίας με την Μέγκαν Μαρκλ, όσο και η γέννηση του τρίτου παιδιού του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον.

Τι περιμένουμε το 2018

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

18786565


Πηγή:ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / YURI KOCHETKOV

Από τις 8 Ιουνίου ως τις 15 Ιουλίου η «καρδιά» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα «χτυπά» στα γήπεδα της Ρωσίας, που θα φιλοξενήσουν το 21οΠαγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, στο οποίο συμμετέχουν 32 εθνικές ομάδες.

Η εθνική ομάδα της Ελλάδας μπορεί να μην συμμετέχει, όμως είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι και οι Έλληνες φίλαθλοι θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στη Ρωσία, το ερχόμενο καλοκαίρι, όπως άλλωστε και δισεκατομμύρια φιλάθλων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Απούσα από την διοργάνωση του 2018 θα είναι και η τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ιταλία, ενώ ηχηρή απουσία είναι και εκείνη των ΗΠΑ, της Χιλής, της Ολλανδίας και της Γκάνας.

Σε κρίσιμη καμπή οι πολλαπλές κρίσεις στην Ευρώπη

2017 12 18T122057Z 1734913867 RC1FCD798280 RTRMADP 3 GERMANY POLITICS MERKEL


Πηγή:REUTERS/Hannibal Hanschke

Το 2017 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για την Ευρώπη. Μετά το σοκ του δημοψηφίσματος για το Brexit, το 2016, η «γηραιά ήπειρος» βρέθηκε αντιμέτωπη και με την άνοδο της ακροδεξιάς. Το 2018 θα είναι έτος γεμάτο προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες, αρχής γενομένης από τη Γερμανία, όπου η καγκελάριος Μέρκελ πασχίζει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό για να αποφευχθεί μια νέα προσφυγή στις κάλπες.

2017 12 08T135055Z 2047858762 RC1EBCBA8500 RTRMADP 3 BRITAIN EU

Στην Ισπανία, το τεταμένο κλίμα μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, συνεχίζεται και το 2018, μετά και τις καλές επιδόσεις των αυτονομιστών στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Μάλιστα, όπως εκτιμά το Reuters, το γεγονός ότι οι αυτονομιστές διατήρησαν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος.


Πηγή:REUTERS/Toby Melville

Όμως, οι προκλήσεις για την Ευρώπη και την συνοχή της δεν σταματούν εδώ. Οι διαφωνίες για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης, το πώς θα επουλωθεί το «τραύμα» του διαζυγίου με τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και μια σειρά από οικονομικά ζητήματα, θα απασχολήσουν το 2018 τους Ευρωπαίους ηγέτες, μεγάλο μέρος της προσοχής των οποίων «κλέβει» η άνοδος της ακροδεξιάς σε Βέλγιο, Τσεχία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία και Σουηδία.

Προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

2017 12 21T132222Z 2099903813 RC16CC5D8F00 RTRMADP 3 RUSSIA PUTIN


Πηγή:REUTERS/Maxim Shipenkov/Pool

Μια νέα θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας θα διεκδικήσει στις εκλογές του Μαρτίου του 2018 ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος και όχι με το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία», σκοπεύοντας έτσι να κερδίσει τη στήριξη πολλών πολιτικών κομμάτων που συντάσσονται με τις απόψεις του.

Εξελίξεις στην «κόντρα» ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας

2017 11 06T100119Z 394087321 RC19451098D0 RTRMADP 3 OLYMPICS 2018 NORTHKOREA


Πηγή:REUTERS/Kevin Lamarque

Τη χρονιά που πέρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ανέβασαν πολλές φορές τους τόνους της μεταξύ τους αντιπαράθεσης με αφορμή το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

«Προβλέψεις» θέλουν την κόντρα να συνεχίζεται και την νέα χρονιά, με τον Κιμ να συνεχίζει τις δοκιμές πυραύλων και βομβών, προσπαθώντας να αναπτύξει τις δυνατότητες για πλήγμα σε αμερικανικό έδαφος, αν και αναμένεται να παραμείνει διστακτικός στο να «τραβήξει τη σκανδάλη», κάτι που θα προκαλούσε μια καταστροφική «ανάφλεξη» παγκοσμίως.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του έχει απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ, καθιστώντας σαφές πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν «καταστροφική» στρατιωτική δράση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

2017 12 19T073754Z 1752013275 RC1CDF753670 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES SOUTHKOREA USA

Το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού των χειμερινών σπορ διεξάγεται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια και φέτος θα φιλοξενηθεί στην Πιόνγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, από τις 9 ως τις 25 Φεβρουαρίου. Για δύο εβδομάδες οι λάτρεις των χειμερινών σπορ θα γίνουν μάρτυρες σημαντικών αθλητικών επιδόσεων σε χειμερινά αθλήματα, που μπορεί στην Ελλάδα να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, όπως το κέρλινγκ για παράδειγμα, όμως είναι συναρπαστικά.


Πηγή: REUTERS/Kim Hong-Ji

Στη φετινή διοργάνωση την παράσταση αναμένεται να κλέψει η γυναικεία ομάδα της Νιγηρίας στο μπομπσλέι. Η συμμετοχή τους στη διοργάνωση είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα αφρικανικό κράτος εκπροσωπείται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την ιδέα για τη διοργάνωση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων είχε ο Σουηδός στρατηγός και αθλητής Βίκτορ Γκούσταβ Μπαλκ (1844-1928), ο οποίος είχε εμπνευστεί και τους Βόρειους ή Σκανδιναβικούς Αγώνες (Nordic Games), που διεξήχθησαν από το 1901 έως το 1926.

Βασιλικός γάμος

2017 12 15T131009Z 987964707 RC1340B40670 RTRMADP 3 BRITAIN ROYALS HARRY


Πηγή:REUTERS/Toby Melville/File Photo

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ, που πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσαν τους αρραβώνες τους, πρόκειται να παντρευτούν τον Μάιο του 2018.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι μια «ζεστή» και λιτή τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο των Ουίνδσορ, που αποτελεί ένα «πολύ ιδιαίτερο μέρος» για το ζευγάρι, καθώς πέρασαν αρκετό χρόνο εκεί από τον Ιούλιο του 2016, όταν και γνωρίστηκαν.

Αυτός θα είναι ο πρώτος γάμος του εγγονού της βασίλισσας Ελισάβετ Β', και πέμπτου στη σειρά διαδοχής στο βρετανικό θρόνο, Χάρι, και ο δεύτερος για την 36χρονη ηθοποιό που ήταν παντρεμένη με τον παραγωγό κινηματογραφικών παραγωγών Τρέβορ Ένγκελσον. Ο γάμος τους έγινε σε μια παραλία με την ίδια ξυπόλυτη νύφη στη Τζαμάικα το 2011, την ίδια χρονιά που παντρεύτηκε ο αδελφός του Χάρι, Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον. Η Μαρκλ χώρισε δύο χρόνια αργότερα για "αγεφύρωτες διαφορές".

Ο Χάρι και η Μέγκαν είναι ζευγάρι τους τελευταίους 16 μήνες, από τη στιγμή που γνωρίστηκαν μέσω ενός κοινού φίλου και τώρα συζούν σε ένα cottage του Ανακτόρου του Κένσινγκτον, όπου κατοικούν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η σύζυγός του Κέιτ και τα δύο τους παιδιά.

Γέννηση ενός ακόμη διαδόχου του βρετανικού θρόνου

prigipas


Πηγή:Reuters/Chris Jelf

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του, Δούκισσα του Κέμπριτζ Κέιτ Μίντλετον, περιμένουν το τρίτο τους παιδί, το οποίο αναμένεται να γεννηθεί τον Απρίλιο.

Όπως και τις προηγούμενες δύο φορές που έγιναν γονείς Γουίλιαμ και Κέιτ, η έλευση του νέου μέλους της βασιλικής οικογένειας αναμένεται να προκαλέσει «πυρετό» στους Βρετανούς, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις του πρίγκιπα Τζορτζ και της αδελφής του, Σάρλοτ που θα αποκτήσουν ακόμη ένα αδελφάκι.

Ολοκληρώνεται η έρευνα για ενδεχόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές

188120841


Πηγή:EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχόλησαν το βόρειο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου τη χρονιά που φεύγει, ήταν η έρευνα για την ενδεχόμενη ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και το 2018, οπότε και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματά της.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ, καλείται να βρει τη λύση στο γρίφο αν και πώς είχαν ανάμειξη σε αυτήν πρόσωπα «κλειδιά» της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, για τους οποίους ως τώρα υπάρχουν μόνον κάποιοι ισχυρισμοί, αλλά καμία απόδειξη.

Όπως και να έχει, το πόρισμα της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα αναμένεται να «πυροδοτήσει» εξελίξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ