ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εγκλωβισμένο βρέφος πέθανε περιμένοντας βοήθεια

Συρία: Εγκλωβισμένο βρέφος πέθανε περιμένοντας βοήθεια
REUTERS/Bassam Khabieh

Την τελευταία του πνοή άφησε ένα έξι μηνών βρέφος στην πολιορκημένη ανατολική Γούτα της Συρίας, αναμένοντας να μεταφερθεί σε νοσοκομείο στη Δαμασκό

Η Katr Alnada ήταν το νούμερο 18 στη λίστα με τους 29 «τυχερούς» που έλαβαν άδεια να μεταφερθούν από την ανατολική Γούτα στη Δαμασκό για νοσηλεία, μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ της Συριακής κυβέρνησης με την οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ.

«Όταν η τοπική ομάδα έφτασε στο σπίτι της, έμαθε ότι πέθανε πριν από εβδομάδες» δήλωσε ο Μοχάμεντ Κατούμπ, μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Syrian American Medical Society (SAMS).

Η εν λόγω συμφωνία έρχεται μετά από μήνες άκαρπων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Η Τζάις αλ Ισλάμ δέχτηκε να παραδώσει αιχμαλώτους με αντάλλαγμα την μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία της Δαμασκού. Τα πρώτα τέσσερα ονόματα της λίστας αυτής, τρία παιδιά και ένας ενήλικας, μεταφέρθηκαν στη Δαμασκό κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Ingy Sedky.

Η ανατολική Γούτα είναι ένα από τα τελευταία προπύργια των ανταρτών στη Συρία και βρίσκεται υπό πολιορκία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με το CNNi, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει πολλάκις αρνηθεί να επιτρέψει τη μεταφορά ασθενών από την Ανατολική Γούτα σε νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας, κατηγορώντας τους αντάρτες ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.

H οργάνωση SAMS αναφέρει ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν πεθάνει τους τελευταίους μήνες, επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι 29 ασθενείς που έχουν προεγκριθεί για να μεταφερθούν στη Δαμασκό πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνο ή και νεφρική ανεπάρκεια.

Η μεταφορά ασθενών σταμάτησε μετά τις τέσσερις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς την Τετάρτη αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εικάζουν ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου το βράδυ.

Κινδυνεύουν 137 παιδιά

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η συριακή κυβέρνηση θα επιτρέψει σε άλλους άρρωστους της πόλης να την εγκαταλείψουν. Την ίδια ώρα, ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για το πώς θα φερθούν στους ανθρώπους αυτούς στη Δαμασκό.

Πριν από λίγο καιρό, η SAMS προειδοποίησε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πως 641 άνθρωποι απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα. Η UNICEF ισχυρίζεται ότι ανάμεσα στους ασθενείς αυτούς υπάρχουν και 137 παιδιά…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ