ΚΟΣΜΟΣ

Ο τρομοκράτης έπινε καφέ στις Βρυξέλλες μετά την επίθεση

Ο τρομοκράτης έπινε καφέ στις Βρυξέλλες μετά την επίθεση
Βέλγοι στρατιώτες με το δάχτυλο στη σκανδάλη στις Βρυξέλλες στο μετρό Antoine Antoniol/Getty Images/Ideal Image

Ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος στην Ευρώπη, ύποπτος για τη σφαγή στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, λέγεται πως τη νύχτα μετά την επίθεση σταμάτησε σε καφετέρια στις Βρυξέλλες. 

Η πιθανότητα ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ να κινήθηκε με τόση ευκολία σε δημόσιο μέρος στη βελγική πρωτεύουσα γεννά προβληματισμό. Μην ξεχνάμε πως οι αρχές τον είχαν αφήσει να ξεγλυστρίσει από τον ιστό τους όταν έφτασε στη Γαλλία.

Η πληροφορία έρχεται από τον δικηγόρο του Αλί Ουλκαντί (Ali Oulkadi), του ανθρώπου που πήρε τον Αμπντεσλάμ και έναν φίλο του από στάση του μετρό της βελγικής πόλης.

Για τον πελάτη μου ήταν σοκ

Ο δικηγόρος Ολιβιέ Μαρτίν (Olivier Martins), είπε στο βελγικό πρακτορείο ειδήσεων πως ο πελάτης του Ουλκαντί έλαβε μία κλήση στις 14 Νοεμβρίου για να παραλάβει έναν φίλο από τον υπόγειο σταθμό του Μπόκστελ (Bockstael) στο Λάακεν (Laeken), νοτιοδυτικά των Βρυξελλών. Αυτός ο φίλος ήταν ο Αμπντεσλάμ, είπε ο Μαρτίν.

"Δεν ήξερε πως ήταν ο Σαλάχ και δεν τον αναγνώρισε αμέσως γιατί φορούσε καπέλο (τζόκεϊ). Στο αυτοκίνητο ο Σαλάχ του είπε ότι ο αδελφός του Μπραχίμ είχε σκοτώσει ανθρώπους στο Παρίσι και είχε ανατιναχθεί. Για τον πελάτη μου, ο οποίος ήταν φίλος και με τα δύο αδέλφια, αυτό ήταν σοκ. Δεν μπορούσε να το καταλάβει και δεν μπορούσε να σκεφτεί καθαρά".

Κατά την επιστροφή τους στις Βρυξέλλες, η τριμελής ομάδα σταμάτησε σε μία καφετέρια, είπε ο δικηγόρος.

Οι ερευνητές που έχουν αναλάβει την υπόθεση δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα ποιος θεωρούν πως ήταν ο ρόλος του Αμπντεσλάμ στη σειρά των επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα. Όμως, ο Γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν (Francois Molins) είπε ότι ενδέχεται ο τρομοκράτης να πέταξε τη βόμβα που είχε για να ανατιναχτεί μαζί της στο στάδιο και μετά να πήγε σε άλλη γειτονιά. Τα δακτυλικά του αποτυπώματα, είπε ο δικαστικός λειτουργός, βρέθηκαν σε αυτοκίνητο το οποίο συνδέεται με τις επιθέσεις.

Την νύχτα των επιθέσεων, λένε οι αρχές, δύο άντρες οδήγησαν από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι για να παραλάβουν τον Αμπντεσλάμ και να τον πάνε πάλι πίσω. Τους κάλεσε ο ίδιος υποστηρίζοντας πως το αυτοκίνητό του χάλασε. Ο Ουλκαντί είδε τον Αμπντεσλάμ το απόγευμα της 14ης Νοεμβρίου. Δηλαδή λίγο μετά από την ώρα που οι Αμρί και Αττού (οι δύο άντρες) ισχυρίζονται ότι οδήγησαν τον τρομοκράτη πίσω στις Βρυξέλλες.

Οι βελγικές αρχές έχουν υπό κράτηση έξι υπόπτους για την επίθεση στο Παρίσι

Τόσο ο Ουλκαντί όσο και οι Αμρί και Ατού είναι ανάμεσα σε έξι συνολικά πρόσωπα τα οποία βρίσκονται υπό κράτηση στο Βέλγιο. Οι δύο τελευταίοι συνελήφθησαν στις 14 Νοεμβρίου και κατηγορούνται για τρομοκρατία. Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι δεν είχαν ιδέα για την εμπλοκή του Αμπντεσλάμ.

Δικαστήριο την Παρασκευή διέταξε την κράτηση του Ουλκαντί για ακόμα 30 ημέρες. Ο Μαρτίν, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει πως ο πελάτης του δεν έκανε κάτι κακό.

"Ήταν στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, στις 13 Νοεμβρίου, δεν έχει φάκελο και ποινικό μητρώο και σίγουρα δεν είναι ριζοσπάστης", είπε ο Μαρτίν. "Όταν έμαθε πως ο Σαλάχ καταζητούνταν, θα έπρεπε να είχε πάει στην αστυνομία και να πει τι συνέβη, αλλά τρόμαξε, δεν του δόθηκε κάποια συμβουλή και έτσι δεν το έκανε. Δεν μπορείτε να μου πείτε πως το να μεταφέρεις κάποιον από μία τοποθεσία σε μία άλλη στις Βρυξέλλες, αυτό σημαίνει αυτόματα πως εμπλέκεσαι στις τρομοκρατικές επιθέσεις".

Το γραφείο του Βέλγου εισαγγελέα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τους άλλους τρεις που επίσης κρατούνται. Έγινε πάντως γνωστό πως ένας κατηγορήθηκε τη Δευτέρα ότι έλαβε μέρος σε τρομοκρατικές πράξεις. Άλλος ένας ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη, κατηγορήθηκε την Παρασκευή για δολοφονίες από τρομοκρατικές πράξεις και συμμετοχή σε αυτές, ενώ για τον έκτο διατάχθηκε η κράτησή του για άλλες 30 ημέρες.

Friend: Paris attack suspect stopped in Brussels cafe afterward
D
on Melvin, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ