ΚΟΣΜΟΣ

Νέο μέτωπο κατά του ISIS: Η μόρφωση

Νέο μέτωπο κατά του ISIS: Η μόρφωση
Εν ώρα μαθήματος Damien Ward CNN

Αν και είναι μόλις 11 χρόνων, ο μικρός μαθητής υψώνει το χέρι στην τάξη και απαντά στην ερώτηση του δασκάλου του: "Εάν σκοτώσεις έναν άνθρωπο είναι σαν να σκοτώνεις ολόκληρη την ανθρωπότητα". Πρόκειται για στίχο από το Κοράνι μεταφρασμένο στα φλαμανδικά.

Για τον δάσκαλο, η απάντηση του Ιμπραΐμ είναι απολύτως σωστή. Ο Ιμπραΐμ με τα σγουρά μαλλιά είναι μόνο ο ένας από τους περίπου 100 μαθητές που θα μεταβεί σε αυτήν την τάξη στη βελγική πόλη μετά το σχολείο για να λάβει τις "μουσουλμανικές αξίες". Τον επόμενο μήνα, όταν και θα μεταφερθούν σε μεγαλύτερο κτίριο, ο αριθμός θα ανέβει στους 300.

Πρώτη γραμμή κατά της ριζοσπαστικοποίησης

Το Βέλγιο είναι κάτι σαν το σημείο μηδέν στη μάχη κατά του ισλαμικού ριζοσπαστισμού στην Ευρώπη. Αρκετοί φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στις επιθέσεις στο Παρίσι είχαν συνδέσμους στη χώρα, ενώ κατά μέσο όρο το Βέλγιο είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους τροφοδότες τζιχαντιστών μαχητών προς τον ISIS.

Οι αρχές έχουν φτάσει στο συμπέρασμα πως ο ISIS στρατολογεί οπαδούς, χρησιμοποιώντας τεχνικές που μιμούνται αντίστοιχες που συναντάμε σε θρησκείες και διάφορες λατρείες. Στοχεύει δε - και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό - στους νέους.

Παιδιά 9 και 10 χρόνων εκτίθενται στην τζιχαντιστική σκέψη και την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους παγκοσμίως, λένε οι αρχές. Επομένως, οι τάξεις όπως αυτή του ιμάμη Suleyman Van Ael's είναι τώρα ένα μέτωπο πρώτης γραμμής.

Ο Van Ael ασπάστηκε το Ισλάμ πριν 20 χρόνια. Η μητέρα του το είχε ασπαστεί όταν εκείνος ήταν έφηβος και η ίδια ζούσε στο Ντουμπάι. Αν και στην αρχή ταράχτηκε με την απόφαση της μητέρας του, στη συνέχεια ξεκίνησε να διαβάζει το Κοράνι και στα 19 του το ασπάστηκε και εκείνος.

Τώρα διδάσκει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί "εμβόλιο κατά της ριζοσπαστικοποίησης" και εξηγεί γιατί οι επιθέσεις στο Παρίσι ήταν "αντι-ισλαμικές".

Ο ISIS στοχεύει στα παιδιά

Ουσιαστικά ο Van Ael ξεκίνησε αυτές τις τάξεις ώστε να δοθεί μία εναλλακτική σκέψη στα ακραία μηνύματα που ακούνε τα παιδιά. Έχει κάνει σκοπό της ζωής του να εξοστρακίσει τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες και επιρροές στις οποίες κάποια παιδιά έχουν εκτεθεί.

"Η λεπτομερής πληροφόρηση που έχουν (τα παιδιά) είναι για μένα το πιο ανησυχητικό", λέει, καθώς οι μικροί μαθητές τον ρωτάνε για τον αριθμό των νεκρών και τη βία στη Συρία ή για τα αποτελέσματα της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, παράμετρους δηλαδή που έχουν να κάνουν με το Ισλαμικό Κράτος.

"Όταν είσαι 8 χρόνων πρέπει απλώς να χαίρεσαι την ζωή σου. Να πηγαίνεις στο πάρκο. Να πηγαίνεις στη μαμά σου, να ζητάς και να τρως κέικ και τίποτε άλλο".

Πολλά από τα αρνητικά μηνύματα με τα οποία βομβαρδίζονται τα παιδιά είναι στο διαδίκτυο, λέει ο δάσκαλος - ιμάμης.

"Εκτίθενται στα βίντεο στο You Tube και από το ένα βίντεο μπορούν να πάνε στο άλλο και στο τέλος βρίσκουν τους εαυτούς τους να λαμβάνουν πληροφορίες, τις οποίες δεν χρειάζεται να έχουν σε αυτή την ηλικία".

Κομμάτι της προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους στοχεύει ξεκάθαρα στα παιδιά. Τα βίντεο οι "Κύβοι του Χαλιφάτου" απεικονίζουν παιδιά - στρατιώτες να εκπαιδεύονται σε στρατώνες της οργάνωσης κρατώντας όπλα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούν και σε εκτελέσεις.

Οικογενειακοί δεσμοί


Οι βελγικές αρχές εκτιμούν πως ανάμεσα στα άλλα είναι και το συναίσθημα του να φτιάχνει κάποιος ήρωες πρότυπα για νέους ανθρώπους στη βελγική μουσουλμανική κοινότητα, οι οποίοι θα θελήσουν να πάνε στη Συρία και να πολεμήσουν. Ο βασικός ύποπτος ως οργανωτής των επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελαμίτ Αμπαούντ, καυχιόταν πως "έσυρε" τον 13χρονο αδελφό του μαζί του στη Συρία. Ο νεαρότερος Αμπαούντ πιστεύεται ότι είναι ο πιο μικρός ξένος τζιχαντιστής στον ISIS. Πώς όμως αποτρέπεις ένα παιδί να ακολουθήσει τα βήματα του αδελφού του;

"Αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε είναι να φτιάξουμε έναν διαχωρισμό. Αυτός είναι ο αδελφός σου που αγαπάς και αυτές είναι οι πράξεις του. Το οποίο και δεν σημαίνει ότι δεν θα αγαπάς τον αδελφό σου αλλά δεν μπορείς να αγαπάς αυτά που κάνει", εξηγεί ο ιμάμης.

Ωστόσο, δεν εξαιρεί τη μουσουλμανική κοινότητα από αυτό που συμβαίνει στην οποία καταλογίζει και ευθύνες. "Δεν πρέπει να φοβόμαστε να δείξουμε τον εαυτό μας με το δάχτυλο και να πούμε ότι έχουμε δουλειά να κάνουμε για να αλλάξουμε αυτή τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση".

Η δουλειά που κάνει ο Van Ael έχει το τίμημά της, καθώς έχει γίνει στόχος απειλών από τον ISIS. Μάλιστα παραδέχεται πως κάποια στιγμή σταμάτησε να διδάσκει,αλλά επέστρεψε. "Δεν είναι εύκολο, αλλά στο τέλος λες πως ο σκοπός σου είναι για το καλό και ότι είναι να γίνει θα γίνει. Δεν πρόκειται μόνο για τη ζωή μου".

CNN New front line against ISIS: the classroom
Nima Elbagir, Damien Ward and Laila Benallal, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ