ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Μήνυμα ενότητας από τον Φουχιμόρι λίγο μετά την απονομή χάριτος

Περού: Μήνυμα ενότητας από τον Φουχιμόρι λίγο μετά την απονομή χάριτος
EPA/PAOLO AGUILAR/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να παραμερίσουν τις «μνησικακίες» και να ενωθούν ενάντια στη βία και το έγκλημα, ζήτησε ο πρώην πρόεδρος του ΠερούΑλμπέρτο Φουχιμόρι, απευθυνόμενος στην ακροδεξιά πολιτική του βάση.

Στις πρώτες τους δηλώσεις μετά το εξιτήριο που έλαβε από την κλινική Σεντενάριο της Λίμας, όπου εισήχθη εσπευσμένα την Πέμπτη με υπόταση και καρδιακές αρρυθμίες, με αναρτήσεις του στο Twitter ο 79χρονος Φουχιμόρι μίλησε για το νέο κεφάλαιο της ζωής του, δύο μέρες μετά την αποφυλάκισή του.

Ο πρώην πρόεδρος του Περού από το 1990 ως το 2000, εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Του απονεμήθηκε χάρη την 24η Δεκεμβρίου από τον νυν πρόεδρο, Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, μια απόφαση που προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, διαδηλώσεις χιλιάδων Περουβιανών και αντιδράσεις από το εξωτερικό.

«Είμαι διαρκώς πλημμυρισμένος από όνειρα και θέλω να τα μοιραστώ», τόνισε ο Φουχιμόρι, περιγράφοντας ένα έθνος απαλλαγμένο από «μνησικακίες» σε μια νύξη προς τους αντιπάλους του.

«Θα είμαστε σε μια χώρα στην οποία θα ανακτήσουμε την ασφάλεια και θα τερματίσουμε τη βία. Μπορούμε μονάχα να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους παραμερίζοντας ιδιωτικά συμφέροντα και οπορτουνισμούς. ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ!», ανέφερε.

Οι δηλώσεις του ήταν μια πρώτη ένδειξη ότι θα διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, στηρίζοντας ενδεχομένως τον νυν πρόεδρο Κουτσίνσκι, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά παραιτήσεων στελεχών που έχουν ταρακουνήσει την κεντροδεξιά κυβέρνησή του.

Ο 79χρονος πρόεδρος Κουτσίνσκι κατηγορείται ότι απένειμε χάρη στον Φουχιμόρι διότιδιαπραγματευόταν την παραμονή του στην εξουσίακι εξασφάλισε την υποστήριξη μιας ολιγομελούς ομάδας κοινοβουλευτικών του κινήματος που είχε ιδρύσει ο πρώην πρόεδρος του Περού, υπό την ηγεσία του νεότερου γιου του, του Κένχι Φουχιμόρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ