ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Πολλοί νεκροί στην επιχείρηση σύλληψης ενός πρώην αστυνομικού (pics)

Βενεζουέλα: Πολλοί νεκροί στην επιχείρηση σύλληψης ενός πρώην αστυνομικού (pics)
REUTERS/Marco Bello

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας συνέλαβαν πέντε μέλη ενός "τρομοκρατικού πυρήνα" που συνδέεται με τον πρώην αστυνομικό Όσκαρ Πέρες και σκότωσαν πολλούς άλλους σε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης σε μια φτωχογειτονιά στα προάστια του Καράκας, στη Βενεζουέλα.

Νωρίτερα ο Πέρες είχε εμφανιστεί ματωμένος σε τουλάχιστον δώδεκα βίντεο που ανήρτησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας ότι είναι περικυκλωμένος από αστυνομικούς που έχουν ανοίξει πυρ εναντίον του.

Μια επίσημη ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην επιχείρηση αυτή. "Τα μέλη αυτού του τρομοκρατικού πυρήνα που αντιστάθηκαν σκοτώθηκαν και πέντε (από αυτούς) συνελήφθησαν" ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν διευκρινίστηκε αν μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Πέρες που ήταν καταζητούμενος από πέρσι το καλοκαίρι, όταν άρπαξε ένα ελικόπτερο της αστυνομίας και άνοιξε πυρ σε κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Καράκας.

Σήμερα το πρωί οι αρχές τον εντόπισαν στη φτωχογειτονιά Ελ Χουνκίτο, σε έναν λόφο έξω από την πρωτεύουσα.

"Είμαστε τραυματίες... μας σκοτώνουν!" ακούγεται να λέει σε ένα από τα βίντεο ο Πέρες που φαίνεται να φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο. "Βενεζουέλα, μη χάνεις τις ελπίδες σου... Τώρα μόνο εσύ έχει τη δύναμη για να ζήσουμε όλοι ελεύθεροι" είχε πει λίγο νωρίτερα, σε ένα άλλο βίντεο που απευθυνόταν στα παιδιά του και στο οποίο τους έλεγε ότι τα αγαπά και ελπίζει να τα ξαναδεί σύντομα.

Ο Πέρες είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση του Ιουνίου λέγοντας ότι το έκανε για να πολεμήσει την "τυραννική κυβέρνηση". Αν και κρυβόταν, δύο εβδομάδες αργότερα εμφανίστηκε σε μια αγρυπνία που οργάνωσε η αντιπολίτευση για τους διαδηλωτές που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Τον Δεκέμβριο, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο YouTube διακρίνονταν ένοπλοι μασκοφόροι να θέτουν υπό έλεγχο ένα στρατόπεδο. Οι δράστες έσπασαν πορτρέτα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του προκατόχου του, του Ούγκο Τσάβες, πέρασαν χειροπέδες στους περίπου 12 στρατιώτες και τους "επέπληξαν" επειδή στηρίζουν τη "δικτατορία" στη Βενεζουέλα. Ο Πέρες υποστήριζε ότι η ομάδα του έκλεψε περίπου 26 ΑΚ-103, πιστόλια και περισσότερες από 3.000 σφαίρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ