ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπριελ: Ο Μακρόν είναι πιστός Ευρωπαίος, ιστορική ευκαιρία για την ενίσχυση ευρωζώνης

Γκάμπριελ: Ο Μακρόν είναι πιστός Ευρωπαίος, ιστορική ευκαιρία για την ενίσχυση ευρωζώνης
EPA/OLIVIER HOSLET/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΓερμανίαςΖίγκμαρ Γκάμπριελ, τόνισε πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί «μια ιστορική ευκαιρία» για την προώθηση του ευρωπαϊκού σχεδίου και κυρίως για την ενίσχυση της ευρωζώνης.

Με την ευκαιρία της 55ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, ο Γκάμπριελ τόνισε, σε συνέντευξή του στο AFP, πως «πρέπει να εκμεταλλευθούμε την ιστορική ευκαιρία που μας παρουσιάστηκε με αυτόν τον πιστό Ευρωπαίο που είναι ο Εμανουέλ Μακρόν», τόνισε ο Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, αυτό σημαίνει κυρίως να προχωρήσει «η μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», ένα θέμα για το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος έχει υποβάλει πολλές προτάσεις, όπως η δημιουργία προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, αλλά και η ύπαρξη υπουργού Οικονομικών και Κοινοβουλίου.

Πρέπει να προχωρήσουμε «καθώς στόχος είναι να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο σταθερή και πιο δίκαιη», εκτίμησε ο Γκάμπριελ.

Οι δηλώσεις αυτές του Γκάμπριελ μοιάζουν να αποτελούν και κριτική προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την οποία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συχνά έχει κατηγορήσει για ατολμία στις απαντήσεις της προς τις προτάσεις Μακρόν.

«Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την Ευρώπη η Γαλλία αυτή τη στιγμή μας κερδίζει 10-0, δεν πρέπει να αφήσουμε το σκορ έτσι», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Η Μέρκελ επανέλαβε αυτή την εβδομάδα από το Βερολίνο την επί της αρχής στήριξή της σε έναν προϋπολογισμό για την ευρωζώνη, όμως «με περιορισμένο εύρος» και με προϋπόθεση διαρθρωτικές αλλαγές στις χώρες που θα επωφεληθούν αυτό αυτόν. Ωστόσο έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της στο θέμα του υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η Γαλλία έχει επίσης προτείνει μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αν είναι απαραίτητο, προκειμένου να μην εμποδιστούν οι χώρες που επιθυμούν να προχωρήσουν με τις μεταρρυθμίσεις και την ολοκλήρωση.

Σε αυτό το σημείο όμως ο Γκάμπριελ εξέφρασε τη διαφωνία του. «Η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει από κοινού να διασφαλίσουν τη συνοχή της ΕΕ και όχι να εντείνουν τους διχασμούς», επεσήμανε.

«Σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ μια μέρα θα καταλήξει να υφίσταται μόνο στα χαρτιά», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτει την ιδέα μιας Ευρώπης «πρώτης και δεύτερης θέσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ