ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» Λίντνερ σε νέες διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση Τζαμάικα

«Όχι» Λίντνερ σε νέες διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση Τζαμάικα
EPA/SASCHA STEINBACH

Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, απέκλεισε, για ακόμη μία φορά την πιθανότητα «επανεκκίνησης των συζητήσεων για κυβέρνηση συνασπισμού τύπου Τζαμάικα (δηλαδή μεταξύ Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Φιλελευθέρων και Πρασίνων) σε περίπτωση απόρριψης του μεγάλου συνασπισμού από το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), διότι δεν έχει αλλάξει κάτι από τον περασμένο Νοέμβριο για έναν τέτοιο συνδυασμό».

«Σε περίπτωση που το έκτακτο συνέδριο του SPD καταψηφίσει (αύριο) την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), αναμένω ταχέως νέες εκλογές, διότι η καγκελάριος Μέρκελ φοβάται την κυβέρνηση μειοψηφίας», πρόσθεσε ο Φιλελεύθερος πολιτικός σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ηλεκτρονική πύλη «Redaktionsnetzwerk Deutschland» (RND).

Ο κ. Λίντνερ είπε επίσης ότι «θα παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον το έκτακτο συνέδριο του SPD την Κυριακή» και πρόσθεσε πως «κατανοεί τις συζητήσεις στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αλλά οι διαφορές μεταξύ Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες μεταξύ Πρασίνων (Die Gruenen), Xριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Φιλελευθέρων (FDP)».

Γερμανία: Με σκεπτικισμό «βλέπει» το SPD τις διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λίντνερ ήταν ο υπαίτιος της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Τζαμάικα τον Νοέμβριο. Όπως όμως είπε στην συνέντευξή του στο RND «λαμβάνει συνεχώς μηνύματα υποστήριξης από τις γραμμές των Χριστιανοδημοκρατών. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) δεν είναι ένα ενιαίο μπλοκ. Από τις πίσω γραμμές της μας χτυπούν την πλάτη επειδή είχαμε το κουράγιο να μην συμμετάσχουμε σε έναν επικίνδυνο συνδυασμό. Ιδίως στην βάση των (Βαυαρών) Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) είχε σημάνει συναγερμός επειδή η ηγεσία τους φλέρταρε με τους Πράσινους», συμπλήρωσε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ