ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπριελ: «Ναι» στον μεγάλο συνασπισμό ώστε Γερμανία-Γαλλία να διαμορφώσουν την Ευρώπη

Γκάμπριελ: «Ναι» στον μεγάλο συνασπισμό ώστε Γερμανία-Γαλλία να διαμορφώσουν την Ευρώπη
EPA/HAYOUNG JEON

«Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι με μια αδύναμη Ευρώπη χάνουμε τον αγώνα για τις αξίες και την επιρροή μας. Γι’ αυτό τάσσομαι υπέρ της μεταρρύθμισης και της προώθησης της Ευρώπης», είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί κεντρικό θέμα μιας δυνητικής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και ο κ. Γκάμπριελ, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους προεδρίας Τραμπ, εξήγησε σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, την προτίμησή του στο «Ναι» λίγο πριν το έκτακτο συνέδριο του κόμματός του για την ψήφιση ή μη της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού: «Υπενθυμίζω στους συντρόφους μου την τεταμένη διεθνή κατάσταση: Οι ΗΠΑ απομακρύνονται συνεχώς από τη διεθνή συνεργασία και οι πολυμερείς συνεργασίες ηχούν παράδοξες».

Σύμφωνα με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, οι απαιτήσεις των καιρών, λόγω του "Πρώτα-η-Αμερική" προέδρου, επιτάσσουν μία δυνατή Γερμανία μπορεί να συνεργαστεί με τη Γαλλία. «Εάν θέλουμε να διαμορφώσουμε (την Ευρώπη) θα πρέπει να καθορίσουμε τα συμφέροντά μας σαφέστερα και να τα υποστηρίξουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Απλούστατα δεν επιθυμώ να είναι η Ευρώπη μόνο ένα μικρό ψάρι σε μια θάλασσα γεμάτη καρχαρίες», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ