ΚΟΣΜΟΣ

Λάρι Νασάρ: Για πάντα στη φυλακή ο βιαστής δεκάδων αθλητριών

Λάρι Νασάρ: Για πάντα στη φυλακή ο βιαστής δεκάδων αθλητριών
REUTERS/Brendan McDermid

Ο άλλοτε πανίσχυρος γιατρός της Ολυμπιακής ομάδας ενόργανης των ΗΠΑ, Λάρι Νασάρ, θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Ο Νασάρ επί χρόνια κακοποιούσε σεξουαλικά δεκάδες αθλήτριες, ανάμεσά τους και μικρά κορίτσια, και τις εκβίαζε να μην μιλήσουν. Τελικά όμως, ένωσαν τις φωνές του και μετά από πολλά χρόνια σιωπής η υπόθεση πήρε επιτέλους τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη και χθες δικαστήριο στο Μίσιγκαν του επέβαλε ποινή φυλάκισης 175 χρόνων, αφού τα τελευταία περίπου 20 χρόνια είχε παρενοχλήσει συνολικά πάνω από 150 γυναίκες και κορίτσια.

«Μόλις υπέγραψα το ένταλμα θανάτου σου» δήλωσε η δικαστής Ροζμαρί Αγκιλίνα, που ήταν καταπέλτης κατά του γιατρού. «Βλέπω ότι δεν καταλαβαίνετε ότι είστε επικίνδυνος. Ότι παραμένετε κίνδυνος» του είπε προτού του ανακοινώσει την ποινή.

Ο Νάσαρ έχει δηλώσει ένοχος ενώπιον επτά δικαστηρίων, ομολογώντας ότι εκμεταλλευόταν το ιατρικό απόρρητο για να παρενοχλεί νεαρά κορίτσια με την δικαιολογία δήθεν θεραπείας.

Συγκλονιστικές ήταν οι τοποθετήσεις των θυμάτων στο δικαστήριο. «Τα μικρά κορίτσια δεν παραμένουν μικρά για πάντα» είπε μια απ' τις αθλήτριες, ενώ η Rachael Denhollander, που πρώτη βγήκε δημόσια και κατήγγειλε την δική της υπόθεση παρενόχλησης τον Σεπτέμβριο του 2016, ήταν η τελευταία που πήρε τον λόγο στο δικαστήριο απ' τις ενάγουσες. «Γυναίκες και κορίτσια ενώθηκαν για να αγωνιστούν για τους εαυτούς τους επειδή κανένας άλλος δεν θα το έκανε», είπε στο δικαστήριο.

2018 01 24T161157Z 1837422723 RC11E4BBC580 RTRMADP 3 GYMNASTIC USA NASSAR


Πηγή: REUTERS/Brendan McDermid

«Μας επέβαλαν τη σιωπή για τόσο πολύ καιρό και τώρα είμαι ευγνώμων που μας δίνεται η ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τις φωνές μας» είπε μεταξύ άλλων σε μια κατάθεση – ποταμό για τα όσα βίωσε η ίδια από μικρή ηλικία και ενώ πολλές φορές μέσα στο εξεταστήριο ήταν και η ίδια της η μητέρα, χωρίς να έχει αντιληφθεί τι της έκανε ο Νάσαρ.

«Τα κορίτσια δεν μένουν για πάντα μικρά»: Ο Λάρι Νασάρ «στη γωνία» από τις γυναίκες που κακοποίησε

Ένα άλλο θύμα του, η Ολίβια Κόουαν, είπε ότι μετά την κακοποίησή της από τον Νασάρ, περνά τα περισσότερα βράδια της άυπνη, κλαίγοντας, ενώ δεν εμπιστεύεται πια τους ανθρώπους.

2018 01 16T194734Z 281117296 RC16019F09F0 RTRMADP 3 GYMNASTICS USA NASSAR


Πηγή: REUTERS/Brendan McDermid

«Σήμερα είμαι μητέρα, σύζυγος, κόρη, φίλη, και παλεύω κάθε μέρα να βρω την ειρήνη μέσα μου και να χαρώ ξανά με τα πράγματα που με έκαναν ευτυχισμένη» είπε, κατηγορώντας την Ομοσπονδία Γυμναστικής και το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ότι αγνόησαν τα παράπονά της για τον Νασάρ, προσθέτοντας πως ακόμη και σήμερα αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για τις κακοποιήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ