ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη νέα επίθεση στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη νέα επίθεση στην Καμπούλ
REUTERS/Mohammad Ismail

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της στρατιωτικής ακαδημίας Στρατάρχης Φαχίμ στην Καμπούλ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, με μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, το Άμακ.

«Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στοχοθέτησαν την στρατιωτική ακαδημία στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης αυτοκτονίας», έγραψε το πρακτορείο του ΙΚ.

Η επίθεση, που παρέμενε σε εξέλιξη πολλές ώρες αφότου ξεκίνησε, περί τις 05:00 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδας), στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 11 στρατιώτες και είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι περίπου 15, με φόντο την κλιμάκωση της δράσης των τζιχαντιστών και των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι πολλαπλασιάζουν τις ενέργειές τους (και) στην Καμπούλ.

Κατά τον μέχρι τώρα απολογισμό των αρχών, στην επίθεση και τη μάχη που ακολούθησε υπήρξαν «11 νεκροί και 15 τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Νταουλάτ Ουαζίρι.

Κατά τον ίδιο, πέντε άνδρες συμμετείχαν στην επίθεση. «Δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν, δύο (τζιχαντιστές) σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις μας κι ένας συνελήφθη ζωντανός», δήλωσε ο στρατηγός Ουαζίρι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι αφγανικές δυνάμεις «κατέσχεσαν έναν εκτοξευτήρα ρουκετών, δύο (τουφέκια εφόδου) Καλάσνικοφ κι ένα γιλέκο με εκρηκτικά», πρόσθεσε ο στρατηγός Νταουλάτ Ουαζίρι.

Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων αναπτύχθηκαν στην Ακαδημία, που καλύπτει μια τεράστια έκταση 400 στρεμμάτων στο δυτικό τμήμα της Καμπούλ και έχει περικυκλωθεί από μεγάλη δύναμη του στρατού και της αστυνομίας.

Αυτή είναι η τρίτη επίθεση στην Καμπούλ μέσα σε δέκα ημέρες, έπειτα από εκείνη με στόχο το ξενοδοχείο Intercontinental την 20ή Ιανουαρίου και την έκρηξη ενός ασθενοφόρου παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών στο κέντρο της πόλης το Σάββατο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 103 ανθρώπους. Οι Αρχές επέρριψαν την ευθύνη και για τις δύο προηγούμενες επιθέσεις στους Ταλιμπάν.

Η επίθεση άρχισε περί τις 05:00 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδας), με εκτοξεύσεις ρουκετών και την πυροδότηση των εκρηκτικών που είχε ζωστεί ένας καμικάζι, ενώ ακολούθησαν πυρά αυτομάτων όπλων και αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες εναντίον ενός τάγματος στην είσοδο της ακαδημίας. Στόχος των τζιχαντιστών ήταν να εισβάλλουν στις εγκαταστάσεις της ακαδημίας, σύμφωνα με τον στρατηγό Ουαζίρι.

Η στρατιωτική ακαδημία είχε στοχοθετηθεί και πάλι τον Οκτώβριο, όταν δεκαπέντε νεοσύλλεκτοι σκοτώθηκαν σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι εναντίον του μικρού λεωφορείου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί καθώς αναχωρούσαν από το στρατόπεδό αφού τους είχαν δοθεί άδειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ