ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανός στρατηγός στο CNNi: Δεν θα αποσυρθούμε από την συριακή πόλη Μάμπιτζ

Αμερικανός στρατηγός στο CNNi: Δεν θα αποσυρθούμε από την συριακή πόλη Μάμπιτζ
EPA/US MARINE CORPS/SGT. GREGORY BOYD HANDOUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως δήλωσε o επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ στο CNNi, τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα αποσυρθούν από την πόλη Μάμπιτζ, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στη βόρεια Συρία, παρά τον κίνδυνο να βρεθούν εν μέσω των επιθέσεων που εξαπολύει η Τουρκία στην περιοχή.

Η απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μάνμπιτζ «δεν είναι κάτι που εξετάζουμε», δήλωσε ο στρατηγός Τζόσεφ Βότελ.

Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με τον τουρκικό στρατό, ο οποίος διεξάγει από τις 20 Ιανουαρίου επιχείρηση στη βόρεια Συρία και συγκεκριμένα στην περιοχή Αφρίν με στόχο να εκδιώξει από εκεί τους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι όμως έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ.

Η Μάνμπιτζ βρίσκεται βορειοανατολικά του Χαλεπιού και περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Τζαραμπλούς, που είναι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προς τα ανατολικά, κυρίως την πόλη Μάνμπιτζ, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιώτες.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόνλαντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Μάνμπιτζ.

Ο Τραμπ με τη σειρά του, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου «παρακίνησε την Τουρκία να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή και να αποφύγει κινήσεις που θα προκαλούσαν σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων ΗΠΑ και Τουρκίας».

«Οι ΗΠΑ συζητούν με την τουρκική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα για να βρεθεί μία λύση που να εξυπηρετεί τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ασφάλεια και να εξασφαλίζει πως δεν μειώνεται η πίεση που ασκείται στον ISIS», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Έρικ Πάχον στο CNNi.

Με πληροφορίες από: US general: US troops won't withdraw from Syrian city of Manbij, by Euan McKirdy, CNN

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ