ΚΟΣΜΟΣ

CIA: Η Ρωσία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου

CIA: Η Ρωσία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου
Ο διευθυντής του CIA, Μάικ Πομπέο EPA/MICHAEL REYNOLDS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την εκτίμησή του πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2018, εξέφρασε ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο. Παράλληλα, παρατήρησε ότι δεν υπήρξε σημαντική μείωση στις προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τόσο την Ευρώπη, όσο και τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι η Ρωσία είχε εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο διευθυντής της CIA, που ενημερώνει σχεδόν καθημερινά τον Αμερικανό πρόεδρο για τις εξελίξεις άμεσου ενδιαφέροντος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «ανοησίες» τους πρόσφατους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους, ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί ν΄ ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Το γραφείο συσκέψεων του διευθυντή της CIA στον έβδομο όροφο του κτιρίου διοίκησης της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, είναι γεμάτο με τις φωτογραφίες πρώην διευθυντών της υπηρεσίας, αλλά και των προέδρων τους οποίους υπηρέτησαν.

Ο Μάικ Πομπέο από την πλευρά του, είναι ξεκάθαρος για το όραμα που έχει για την CIA υπό τον πρόεδρο Τραμπ. «Είμαστε η καλύτερη υπηρεσία κατασκοπίας στον κόσμο. Βγαίνουμε εκεί έξω για να κλέψουμε μυστικά για λογαριασμό του αμερικανικού λαού. Θέλω αυτό, να γίνει η προτεραιότητά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πομπέο.

Συμπληρώνοντας έναν χρόνο από την ανάληψη της άσκησης των διευθυντικών καθηκόντων του στην CIA ο Πομπέο δηλώνει πως η αποστολή του είναι ν’ απελευθερώσει την δυναμική της CIA. Πρόκειται για μία υπηρεσία που λειτουργεί σ’ ένα απρόβλεπτο κόσμο και οι αξιολογήσεις πληροφοριών της οποίας μπορεί ν’ αποτελέσουν την βάση, όχι μόνο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, αλλά και για την πρόκληση πολιτικής αντιπαράθεσης.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε συνεργασία κατά της τρομοκρατίας (η CIA βοήθησε στην αποκάλυψη ενός σχεδίου τρομοκρατικής επίθεσης στην Αγία Πετρούπολη το 2017) ο Πομπέο δεν διστάζει να δηλώσει ότι ακόμη και σήμερα βλέπει την Ρωσία αρχικά ως έναν αντίπαλο. Παράλληλα, συμμερίζεται τις ανησυχίες αρκετών ευρωπαϊκών χωρών για τις προσπάθειες της Μόσχας να τις υπονομεύσει. «Δεν έχω δει κάποια σημαντική μείωση στην δραστηριότητά τους», σχολιάζει ο ίδιος, αναφερόμενος στην Ρωσία.

Σε ερώτηση σχετική με το αν οι ανησυχίες του αναφέρονται και στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2018, ο Πομπέο τόνισε: «Φυσικά. Αναμένω ότι θα συνεχίσουν να προσπαθούν να το κάνουν αυτό, αλλά πιστεύω πως η Αμερική θα είναι ικανή για την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Παράλληλα, θα απαντήσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει κατανοητό ότι η οποιαδήποτε επιρροή στην εκλογική διαδικασία, δεν θα είναι μεγάλη», δήλωσε.

Ο διευθυντής της CIA δήλωσε ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα και προσπαθούν ν΄ αντιμετωπίσουν την προσπάθεια υπονόμευσης από την Ρωσία. Η CIA παρέχει βοήθεια για την αξιολόγηση κι επιβεβαίωση πηγών πληροφοριών, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της αποστολής της. Ωστόσο, η αμερικανική κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών έχει εμπλακεί στην προσπάθεια εντοπισμού των υπευθύνων που βρίσκονται πίσω από τις δραστηριότητες υπονόμευσης, με την χρήση τεχνολογικών μέσων. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια αποτροπής παρόμοιων ενεργειών από την Ρωσία με στόχο τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς για ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, ερχόμενος σε αντίθεση με την πεποίθηση που έχουν διαμορφώσει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Έτσι, ο διευθυντής της CIA πρέπει να ορίσει κάποια διαχωριστική γραμμή; «Δεν βάζω διαχωριστικές γραμμές. Λέω την αλήθεια», απαντά ο Πομπέο. «Ενημερώνουμε σχεδόν καθημερινά προσωπικά τον πρόεδρο για την αλήθεια των πληροφοριών που γνωρίζουμε στην CIA», είπε ο ίδιος.

Οι ενημερώσεις γίνονται σε προσωπικό επίπεδο, όταν οι δύο άντρες βρίσκονται στην Ουάσινγκτον. Παράλληλα, πραγματοποιούνται ενημερώσεις πριν από τις επισκέψεις του Αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό ή τις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες. Ο στόχος των συναντήσεων αυτών, είναι η διαμόρφωση από την πλευρά του προέδρου Τραμπ ενός «πλεονεκτήματος της πληροφορίας» που στηρίζεται στην ορθή πληροφόρηση. «Ο ίδιος, είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος στη διάρκεια των ενημερώσεων και στην διάσταση της περιέργειας που έχει, για τα γεγονότα που του παρουσιάζουμε. Είναι περίεργος στην διάσταση της κατανόησης των αιτιών που μας κάνουν να πιστεύουμε τις πληροφορίες που έχουμε», εξήγησε ο Πομπέο.

Ο διευθυντής της CIA απορρίπτει από την πλευρά του, την εικόνα που περιγράφεται στο πρόσφατο βιβλίο υπό τον τίτλο «Φωτιά και Οργή», η οποία και προκάλεσε ερωτηματικά για την ικανότητα του προέδρου Τραμπ, ν’ ασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα. «Είναι παράλογο. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο και δεν σκοπεύω να το διαβάσω. Ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος δεν έχει συμμετοχή και δεν κατανοεί σημαντικά θέματα, είναι επικίνδυνος και ψευδής. Με λυπεί που κάποιος αφιέρωσε χρόνο για να γράψει μία τέτοια ανοησία», δήλωσε ο Πομπέο.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο πρόεδρο Τραμπ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο Twitter είναι πρωτόγνωρη. Ο ίδιος, έχει χαρακτηρίσει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ως «πυραυλάνθρωπο» ενώ έχει καυχηθεί για το μέγεθος του κουμπιού εκτόξευσης πυρηνικών όπλων στο γραφείο του.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο εκτιμά ότι η γλώσσα του Αμερικανού προέδρου, βοηθά τους ηγέτες άλλων χωρών να κατανοήσουν το ρίσκο της παρούσας κατάστασης έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. «Όταν δεις αυτή την γλώσσα που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος, υπάρχουν πολλά ακροατήρια γι’ αυτήν και..., σας διαβεβαιώνω ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν καταλαβαίνει το μήνυμα ότι η Αμερική είναι σοβαρή».

Παράλληλα, ο διευθυντής της CIA σημείωσε ότι η Κίνα κινητοποιείται στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, όπως διαφάνηκε από τις πρόσφατες ψηφοφορίες στον ΟΗΕ, ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει το Πεκίνο.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. «Μιλάμε σχετικά με αυτόν (...τον Κιμ) και την ικανότητα εξαπόλυσης πυρηνικών όπλων κατά των ΗΠΑ σ’ ένα ορίζοντα μερικών μηνών. Η αποστολή μας είναι να έχουμε ενημερώσει με τις κατάλληλες πληροφορίες τον Αμερικανό πρόεδρο προς την κατεύθυνση των διαθέσιμων επιλογών που μπορούν ν΄ αντιμετωπίσουν το ρίσκο αυτό, με μη διπλωματικά μέσα», τόνισε ο Πομπέο.

Ο πρόεδρος και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι «έχουν κατανοήσει» ότι το γεγονός μιας ολικής πολεμικής σύγκρουσης θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές καταστροφές, αλλά και ανθρώπινες απώλειες, ξεκαθάρισε ο διευθυντής της CIA.

Όταν ρωτήθηκε για το αν είναι πιθανό να απομακρύνουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν ή να τον αποτρέψουν από την εξαπόλυση πυρηνικών όπλων, ο Πομπέο απάντησε: “Αρκετά πράγματα είναι πιθανά,” χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ