ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ένας νεκρός σε βομβιστική επίθεση εναντίον τουρκικής αυτοκινητοπομπής

Συρία: Ένας νεκρός σε βομβιστική επίθεση εναντίον τουρκικής αυτοκινητοπομπής
REUTERS/Osman Orsal

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο πλάι ενός δρόμου και πυροδοτήθηκε καθώς περνούσε από το σημείο που είχε παγιδευτεί μια τουρκική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, την Τρίτη (30/1), γνωστοποίησε ο τουρκικός στρατός.

Η επίθεση, την οποία έκαναν κούρδοι αντάρτες ενώ η αυτοκινητοπομπή κινείτο προς τη βόρεια Ιντλίμπ, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολιτικός υπάλληλος του τουρκικού στρατού, καθώς και να τραυματιστούν ένας στρατιώτης κι ένας πολίτης, ανέφερε ανακοίνωση του επιτελείου.

Η αυτοκινητοπομπή πήγαινε στη βόρεια Ιντλίμπ στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας για τη δημιουργία μιας ζώνης «αποκλιμάκωσης» εκεί, βάσει μιας συμφωνίας που συνήφθη με τη μεσολάβηση της Ρωσίας τον Αύγουστο.

Δυτικές δυνάμεις συναίνεσαν στη δημιουργία τεσσάρων τέτοιων ζωνών, συμπεριλαμβανομένης της Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς. Αλλά η οργάνωση που αποτελεί τον πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει να πολεμά εναντίον των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους.

Η Τουρκία εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα ευρεία αεροπορική και χερσαία επιχείρηση στη βορειοδυτική Συρία, στοχοθετώντας τους κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή Αφρίν. Η επιχείρηση άνοιξε ένα νέο μέτωπο στον εξαιρετικά περίπλοκο πόλεμο στη Συρία, ο οποίος διαρκεί επτά χρόνια και στον οποίο ενεπλάκησαν διάφορες ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τις YPG τρομοκρατική οργάνωση, τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που συνεχίζει τον αιματηρό ανταρτοπόλεμο που διεξάγει επί τρεις δεκαετίες στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Όμως οι ΗΠΑ εξόπλισαν, εκπαίδευσαν και συνεργάστηκαν εντατικά με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια κουρδοαραβική στρατιωτική συμμαχία με αιχμή του δόρατος τις YPG, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσιγκτον εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ