ΚΟΣΜΟΣ

Blue Moon: Το fake video από την Ελλάδα που παρακολούθησαν 16 εκατομμύρια χρήστες

Blue Moon: Το fake video από την Ελλάδα που παρακολούθησαν 16 εκατομμύρια χρήστες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο κυκλοφόρησαν χτες, Τετάρτη, στα social media δείχνοντας την σπάνια ολική έκλειψη της «ματωμένης» Σελήνης. Στην Ελλάδα η έκλειψη έφθασε στο αποκορύφωμά της, περίπου στις 15:30, με αποτέλεσμα το μπλε φεγγάρι να μην είναι άμεσα ορατό. Ωστόσο, σχεδόν 16 εκατομμύρια άτομα, παρακολούθησαν το μοναδικό αυτό φαινόμενο... live στο Facebook, μέσα από ένα βίντεο που όμως ήταν... ψεύτικο.

To streaming έγινε από την σελίδα "EBUZZ" και σε αυτό απεικονιζόταν μια φωτογραφία της Σελήνης που είχε τραβηχτεί πριν εννέα χρόνια στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Η εντυπωσιακή αυτή εικόνα είχε τωρινή ημερομηνία και στο βίντεο προστέθηκε ο ήχος του ανέμου για να γίνει πιο αληθοφανές. Τα σχόλια των χρηστών ήταν ποικίλα. Άλλοι έγραψαν για το πόσο όμορφο είναι το φεγγάρι, όμως δεν έλειψαν και αυτοί που είδαν με καχυποψία το stream.

«Πώς γίνεται να είναι live το βίντεο ενώ εδώ και τρεις ώρες δείχνει την ίδια εικόνα, με το φεγγάρι να παραμένει ακίνητο;», ήταν ένα από τα χιλιάδες -εύλογα- σχόλια.

180131111631 facebook supermoon video 780x439

Μάλιστα, το συγκεκριμένο live ήταν το πρώτο που έβρισκε κανείς στην αναζήτηση του Facebook όταν πατούσε τη λέξη “supermoon”.

Η εν λόγω σελίδα είχε περισσότερους από 250.000 ακολούθους αλλά οι δημοσιεύσεις της ήταν ελάχιστες. Δεν υπήρχαν πληροφορίες των διαχειριστών ενώ και η επικοινωνία μαζί τους ήταν αδύνατη.

Το ψεύτικο βίντεο αφαιρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από το Facebook, λόγω παραβίασης της πολιτικής του κοινωνικού δικτύου και η σελίδα παρέμεινε ενεργή μέχρι και το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία που μαγνήτισε τόσα εκατομμύρια, ανήκει στον ερασιτέχνη φωτογράφο Χρήστο Κωτσιόπουλο. Μιλώντας στο CNNi, ο κ. Κωτσιόπουλος δήλωσε πως είχε δει αρκετές φορές την φωτογραφία του να χρησιμοποιείται χωρίς άδεια, όμως ποτέ με τέτοιο τρόπο.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ψεύτικο βίντεο τραβάει την προσοχή εκατομμυρίων χρηστών του Facebook. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως τον Σεπτέμβριο, κυκλοφόρησε ένα βίντεο που έδειχνε «σοκαριστικές εικόνες» από τον τυφώνα Ίρμα. Όπως αποδείχτηκε, είχε τραβηχτεί εννέα μήνες πριν.

Facebook didn't catch fake 'supermoon' video as it racked up 16 million views
by Donie O'Sullivan

ΔΗΜΟΦΙΛΗ