ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Νασάρ: Η αστυνομία ζητά συγγνώμη από θύμα του γιατρού

Υπόθεση Νασάρ: Η αστυνομία ζητά συγγνώμη από θύμα του γιατρού
REUTERS/Rebecca Cook

Η αστυνομία του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από μία γυναίκα επειδή αγνόησε το 2004 την καταγγελία της για σεξουαλική επίθεση από τον πρώην γιατρό της αμερικανικής ολυμπιακής ομάδας ενόργανης γυμναστικής, Λάρι Νασάρ.

Ο Νάσαρ καταδικάστηκε πρόσφατα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης στον αμερικανικό αθλητισμό, με τη δικαιοσύνη να εκτιμά τα θύματά του σε τουλάχιστον 265.

Η αστυνομία της Μερίντιαν Τάουνσιπ δημοσίευσε την Τετάρτη το βράδυ την έκθεσή της για την έρευνα που διεξήγαγε το 2004, όταν η 17χρονη Μπριάν Ράνταλ- Γκέι κατήγγειλε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Νάσαρ.

«Μας ξέφυγε. Δεν θα κρυφτούμε. Κάναμε λάθος», παραδέχθηκε ο Φρανκ Ουόλς αξιωματούχος της περιοχής.

Ο ίδιος και ο διοικητής της αστυνομίας Ντέιβιντ Χολ πρόκειται να ζητήσουν συγγνώμη από την Ράνταλ-Γκέι «για τον τρόπο που η αστυνομία χειρίστηκε την υπόθεση το 2004».

Τότε η αστυνομία είχε ανακρίνει τον Νάσαρ, όμως έκλεισε την υπόθεση χωρίς να δώσει συνέχεια, καθώς ο γιατρός κατάφερε να πείσει τους αστυνομικούς ότι εφάρμοσε στη νεαρή μια νέα μέθοδο θεραπείας, μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Χολ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ότι η αστυνομία «παραπλανήθηκε» από τον γιατρό, που είχε αναλάβει και την αθλητική ομάδα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Θα έπρεπε να έχω δώσει (την έρευνα) σε κάποιον άλλο ειδικό», πρόσθεσε παραδεχόμενος ότι έκανε λάθος.

Η Ράνταλ Γκέι και η μητέρα της κατήγγειλαν στις αρχές ότι ο Νάσαρ της χάιδεψε το στήθος και προσπάθησε να διεισδύσει με τα δάκτυλά του χωρίς να φορά γάντια, σύμφωνα με την αστυνομική έκθεση.

«Ένιωσα ότι με αγνοούν», δήλωσε η νεαρή γυναίκα, η οποία είχε απευθυνθεί στον γιατρό για έναν τραυματισμό στη μέση της.

Ο Νάσαρ είχε δηλώσει στην αστυνομία ότι εφάρμοζε μια νέα μέθοδο θεραπείας, την οποία μάλιστα τους παρουσίασε και με power point.

«Το κατήγγειλα αμέσως στην αστυνομία και υπέστην εξέταση για βιασμό. Η αστυνομία σε ανέκρινε και είχες το θράσος να τους πεις ότι δεν κατάλαβα τη θεραπεία», κατήγγειλε η Ράνταλ-Γκέι στο δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα στη διάρκεια της δίκης του Νάσαρ.

Μετά τις καταδίκες του σε τουλάχιστον 100 χρόνια κάθειρξη για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών γυναικών επί 20 χρόνια και την κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανηλίκους, ο πρώην γιατρός της ολυμπιακής ομάδας ενόργανης γυμναστικής δικάζεται από την Τετάρτη και από δικαστήριο στο Μίσιγκαν.

Λάρι Νασάρ: Για πάντα στη φυλακή ο βιαστής δεκάδων αθλητριών

Έχει δηλώσει ένοχος στις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών όταν εργαζόταν στο προπονητικό κέντρο Twistars και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 40 με 125 χρόνια κάθειρξη επιπλέον. Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, τουλάχιστον 65 θύματά του έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να καταθέσουν εναντίον του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ