ΚΟΣΜΟΣ

Μία δήλωση, «τσουνάμι» αντιδράσεων

Μία δήλωση, «τσουνάμι» αντιδράσεων

Ρεσιτάλ... αμετροέπειας από τον υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Τζεμπ Μπους, ο οποίος με πρόσφατο το μακελειό σε πανεπιστήμιο του Όρεγον, έκανε μία δήλωση που προκάλεσε πολεμική στις Ηνωμένες Πολιτείες – και δεν αποκλείεται να αποδειχτεί η ταφόπλακα στις προεδρικές φιλοδοξίες του.

Με τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι πια ζήτημα 13 μηνών και τους υποψηφίους να επιδίδονται σε μία ατέρμονη μάχη επικράτησης επί των αντιπάλων τους, θα πίστευε κανείς πως η σύνεση και η προσοχή (θα έπρεπε να) είναι τα χαρακτηριστικά που ορίζουν τις κινήσεις και τις δηλώσεις των εμπλεκομένων στην κούρσα του προεδρικού χρίσματος. Αυτό σε θεωρητικό επίπεδο – και σίγουρα όχι αν φέρεις την επωνυμία «Μπους».

Λίγα 24ωρα μετά το νέο μακελειό σε πανεπιστήμιο του Όρεγκον με τους εννέα νεκρούς, ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα που φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε πως «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν».

Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στη Νότια Καρολίνα, ο Τζεμπ Μπους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αντιμετώπισα αυτού του είδους την πρόκληση ως κυβερνήτης διότι, κοιτάξτε, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, πάντα υπάρχει μία κρίση...»

Άμεση ήταν η αντίδραση των Δημοκρατικών, οι οποίοι – αξιοποιώντας το λεκτικό «ατόπημα» του πολιτικού τους αντιπάλου – καταδίκασαν το σχόλιο.

Αμεσότερη η απάντηση τού Λευκού Οίκου, με τον Μπαράκ Ομπάμα σε σαρκαστική – αν όχι υποτιμητική διάθεση: «Δε νομίζω καν πως πρέπει να αντιδράσω σ’αυτό», τόνισε, προσθετοντας: «Πιστεύω πως οι πολίτες πρέπει να ακούν και να κρίνουν το γεγονός πως ανά μερικούς μήνες έχουμε ένα νέο μακελειό. Κι έπειτα, μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θεωρούν πως ‘’αυτά τα πράγματα συμβαίνουν’’».

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο Τζεμπ Μπους εξαναγκάστηκε σε αναδίπλωση, υπεραμυνόμενος πάντως της δήλωσής του και επιμένοντας πως το συγκεκριμένο σχόλιο δε σχετιζόταν με την πρόσφατη τραγωδία στο Όρεγκον: «Όλα συμβαίνουν στη ζωή. Τραγωδίες εξελίσσονται ακόμη κι αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το χαρτί. Βλέπεις ένα παιδί να κολυμπά στην πισίνα και πνίγεται. Και οι γονείς θέλουν να βγει ένας νόμος για να κάνουν κάτι κι εσύ πρέπει να είσαι προσεκτικός ως προς τη λύση του προβλήματος. Αν υπάρχει ένα πρόβλημα, ένα ψεγάδι σε ένα νόμο, καλώς, το κάνουμε όλη την ώρα. Όμως, κάποιες φορές επιβάλλεις λύσεις στα προβλήματα, οι οποίες δε λύνουν το πρόβλημα, αντιθέτως περιορίζουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των υπολοίπων – και αυτό ήταν το ζήτημα που ήθελα να αναδείξω».

Μία άστοχη δήλωση ή μήπως ένα «μήνυμα» μέσω του οποίου κλείνει το μάτι στο υπερσυντηρητικό κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας που εξακολουθεί να υποστηρίζει το δικαίωμα στην οπλοχρησία με την υφιστάμενη νομοθεσία; Όπως και να’χει, το ατυχές σχόλιο δε θα μπορούσε παρά να επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα άλλο, αλήστου μνήμης σχόλιο, αυτή τη φορά προερχόμενο από τα χείλια του έτερου υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεμπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος είχε πει πως, στην περίπτωση εκλογής του στην προεδρία, δε θα είναι σε θέση να σταματήσει όλους αυτούς τους μαζικούς θανάτους ανθρώπων από τα πυρά ενός, καθώς πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που η κοινωνία δεν μπορεί να σταματήσει: «Αυτά τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν και είναι φρικτό να το βλέπεις, φρικτό», έλεγε προ ημερών ο Τραμπ στο “Morning Joe” του MSNBC, σημειώνοντας με νόημα: «Δεν είναι πολιτικώς ορθό να το λέω αλλά πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες, για τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια θα υπάρχουν δυσκολίες και οι άνθρωποι θα ξεφεύγουν από το νόμο. Και τότε, τι θα κάνεις; Θα τους ποινικοποιήσεις όλους;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ