ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σήμερα «κληρώνει» για τον Μεγάλο Συνασπισμό

Γερμανία: Σήμερα «κληρώνει» για τον Μεγάλο Συνασπισμό
REUTERS/Hannibal Hanschke

Καθοριστική είναι η σημερινή ημέρα για τον σχηματισμό Μεγάλου Συνασπισμού, μιας «σταθερής και βιώσιμης» κυβέρνησης στη Γερμανία, έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Οι διαπραγματεύσεις των τριών «μνηστήρων» συνεχίζονται και σήμερα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία η οποία και θα παρουσιαστεί αύριο, Τετάρτη, εάν οι εταίροι καταλήξουν τελικά, όπως μεταδίδει το δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «ARD».

«Μέρα των αποφάσεων» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος τους Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD), Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στο κτίριο των κεντρικών γραφείων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) το οποίο φέρει το όνομα «Κόνραντ Αντενάουερ», σημειώνοντας πως «δεν πρόκειται για τίποτε λιγότερο από και τίποτε περισσότερο από τον σχηματισμό μιας σταθερής και βιώσιμης κυβέρνησης σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες του κόσμου, η οποία να μπορεί να αντιμετωπίσει τις διεθνείς και εθνικές προκλήσεις. Εργαζόμαστε για την δημιουργία μιας σοβαρής βάσης για τέτοια κυβέρνηση».

Εξέφρασε μάλιστα και την αισιοδοξία του για «λευκό καπνό» από τη σημερινή διαδικασία, σημειώνοντας πως «έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι σήμερα θα καταλήξουμε (σε συμφωνία), ελπίζω ότι θα υπάρξει θετικό πνεύμα και ένα καλό αποτέλεσμα για την χώρα μας».

Γερμανία: Γρίφος ο ρόλος του Σουλτς στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, «οι διαφορές στα υπό εξέτασιν θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι μεγάλες. Στη συνέχεια θα συζητηθούν τα κοινωνικοπολιτικά θέματα. Στα ευρωπαϊκά θέματα υπήρξε συμφωνία ήδη τη Δευτέρα. Σε αυτό το πνεύμα ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα καλό, εποικοδομητικό και βιώσιμο κοινό αποτέλεσμα».

Αντίστοιχα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο σοσιαλδημοκράτης Κάρστεν Σνάιντερ, πρώτος διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο του «ARD».

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστούν οπωσδήποτε νυχτερινές διαβουλεύσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων το έχουμε επεξεργαστεί εν τω μεταξύ», δήλωσε.

«Η βούληση να συμφωνήσουμε υπάρχει», δήλωσε ο Λαρς Κλίνγκμπάιλ, Γενικός Γραμματέας τους SPD, ενώ και η Γιούλια Κλέκνερ, η αντιπρόεδρος του CDU και ο Ντάνιελ Γκίντερ, ο επίσης χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, έκαναν ανάλογες δηλώσεις στο ίδιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Εν τούτοις, και αν ακόμα οι τρεις δυνητικοί εταίροι καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία, υπάρχει ακόμα ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί: η εσωκομματική ψηφοφορία των μελών του SPD, η οποία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, αφού μπορεί να διαρκέσει έως τρεις εβδομάδες και η έκβασή της είναι αβέβαιη δεδομένου ότι η αριστερή πτέρυγα και η νεολαία του κόμματος, που διαθέτουν μεγάλη επιρροή στο κόμμα, τάσσονται κατά του νέου μεγάλου συνασπισμού.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ