ΚΟΣΜΟΣ

Αχ. Νταβούτογλου: Κανείς δεν πρέπει να μας ζητάει να απολογηθούμε

Αχ. Νταβούτογλου: Κανείς δεν πρέπει να μας ζητάει να απολογηθούμε
REUTERS/Francois Lenoir

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ζητήσει πλέον συγνώμη η Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους μετά την στήριξη που φέρεται να έλαβε από το ΝΑΤΟ για το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

"Καμία χώρα δεν θα πρέπει να μας ζητάει να απολογηθούμε", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Και πρόσθεσε: "Η προστασία των χερσαίων συνόρων μας, του εναέριου χώρου μας, είναι όχι απλά δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή μας". "Ζητάμε συγνώμη για λάθη που κάνουμε, όχι όταν κάνουμε το καθήκον μας", σημείωσε.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι τέτοια περιστατικά εξακολουθούσαν να αποτελούν ρίσκο όσο η Ρωσία και η συμμαχία υπό τις ΗΠΑ εξακολουθούν να βομβαρδίζουν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία χωριστά.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει η κατάσταση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ στάθηκε στη σημασία νέων έκτακτων διαδικασιών που θα πρέπει να συμφωνηθούν με τη Μόσψα ώστε να αποφευχθεί η πυροδότηση της σύγκρουσης λόγω ατυχήματος.

Όπως μεταδίδει το AP, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητήσουν τέτοιες διαδικασίες σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες αύριο και την Τετάρτη με το σκεπτικό ότι οι δραστηριότητες της Ρωσίας από τη Βαλτική έως τη Μέση Ανατολή φθάνουν -και μερικές φορές ξεπαιρνούν- τα όρια του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν ανέφερε ότι ανέμενε μια συγνώμη αλλά και ότι η χώρα του είχε αποκαλύψει στις ΗΠΑ το πλάνο πτήσης του μαχητικού της, κάτι που ωστόσο ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ αρνήθηκε σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ