ΚΟΣΜΟΣ

Μπάνον: Την επόμενη εβδομάδα καταθέτει στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ

Μπάνον: Την επόμενη εβδομάδα καταθέτει στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ
EPA/JIM LO SCALZO

Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων ανέβαλε για την επόμενη εβδομάδα την προγραμματισμένη για χθες, κατάθεση του πρώην στρατηγικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Στιβ Μπάνον, σύμφωνα με το “Politico,” που επικαλείται μία εκπρόσωπο ηγετικού μέλους της επιτροπής.

Στην προηγούμενη κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής, ο Μπάνον αρνήθηκε ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις που ήταν σχετικές με την θητεία του στον Λευκό Οίκο, αλλά και για τον ρόλο του κατά την περίοδο μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας στον Τραμπ.

Ένας δικηγόρος του Μπάνον διεξήγαγε διαπραγματεύσεις τόσο με την επιτροπή, όσο και με τον Λευκό Οίκο, αναφορικά με το πλαίσιο και το εύρος των ζητημάτων που θα κάλυπτε η δεύτερη κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής.

«Η κατάθεση του Στιβ Μπάνον στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων αναβλήθηκε με πρωτοβουλία της επιτροπής, για την επόμενη εβδομάδα. Επιθυμούμε να παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής, υπό την δυνατότητα ότι θα μπορεί ν' απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις χωρίς ν’ ανησυχεί για το δικαίωμα του υπηρεσιακού απορρήτου (executive privilege)» δήλωσε χαρακτηριστικά μία εκπρόσωπος του Μάικ Κοναγουέι που έχει την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας της επιτροπής.

Η άρνηση του Μπάνον να συμμορφωθεί με την κλήση για την κατάθεσή του, που έχει εκδώσει η επιτροπή, προκάλεσε νευρικότητα τόσο στους Δημοκρατικούς, όσο και τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ δυσφορία υπάρχει και για την άρνησή του ν' απαντήσει σε ερωτήσεις για τον ρόλο του στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και την θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Ο Κόναγουεϊ είχε δηλώσει την Δευτέρα πριν από την άρνηση του Μπάνον να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής ότι: «έχουμε μία κλήση γι’ αυτόν το πρωί (...της Τρίτης) κι αναμένουμε να συμμορφωθεί με αυτήν».

Από την πλευρά του, ο Άνταμ Σιφ, ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών, στην ίδια επιτροπή χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την μη εμφάνιση του Μπάνον χθες στην επιτροπή. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της λήψης αναγκαστικών μέτρων έναντι του Μπάνον, στην περίπτωση που ο ίδιος εξακολουθεί ν’ αρνείται να καταθέσει.

«Αυτό είναι απαράδεκτο και η επιτροπή έχει ενιαία θέση σε αυτό. Η κλήση της επιτροπής ισχύει, ενώ η κατάθεσή του επαναπροσδιορίστηκε για την επόμενη εβδομάδα. Η κατάθεση που έδωσε ενώπιον του ειδικού ανακριτή δεν απαλλάσσει τον Μπάνον από τις υποχρεώσεις που προκύπτουν γι’ αυτόν, από την έκδοση της κλήσης στην οποία προέβη η επιτροπή. Στην περίπτωση που ο Μπάνον εξακολουθήσει ν’ αρνείται να καταθέσει ή ν’ απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, η επιτροπή θα πρέπει να ενεργοποιήσει τις κατάλληλες διαδικασίες για την αναγκαστική κατάθεσή του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιφ.

Φοιτητές αντιδρούν στην επίσκεψη του πρώην συμβούλου του Τραμπ στο πανεπιστήμιο του Σικάγο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ