ΚΟΣΜΟΣ

Αποφυλακίστηκε ο Όσκαρ Πιστόριους θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής στο σπίτι του

Αποφυλακίστηκε ο Όσκαρ Πιστόριους θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής στο σπίτι του
Ο Πιστόριους στη δίκη Herman Wervey Galio images/Getty images

Αποφυλακίστηκε ο Όσκαρ Πιστόριους από τη φυλακή στην Νότιο Αφρική τη δευτέρα και πλέον βρίσκεται κρατούμενος στο σπίτι του, ήτοι σε κατ' οίκον εγκλεισμό, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των υπηρεσιών κράτησης, Manelisi Wolela.

Ο πρώην αθλητής των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν στη φυλακή από τον περασμένο Οκτώβρη, όταν του επιβλήθηκε πενταετής κάθειρξη για την ανθρωποκτονία που διέπραξε της φίλης του Reeva Steenkamp.

Ο Πιστόριους πυροβόλησε το μοντέλο και απόφοιτο νομικής την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου το 2013. Υποστήριξε πως από λάθος θεώρησε πως ήταν διαρρήκτης.

Την περασμένη βδομάδα νοτιοαφρικανός δικαστής, υπεύθυνος για τις αιτήσεις αναστολών, είπε πως έκανε δεκτή τον κατ οίκον εγκλεισμό υπό αστυνομική εποπτεία για τέσσερα χρόνια.

Τίποτα δεν θα την φέρει πίσω

"Τίποτα δεν άλλαξε για την June και τον Barry, τίποτα δεν θα φέρει πίσω την Reeva," είπε η Tania Koen αναφερόμενη στους γονείς του θύματος. Και συνέχισε:

"δεν έχουν ξαφνιαστεί από αυτήν την απόφαση, το περίμεναν".

Οι σωφρονιστικές υπηρεσίες της χώρας επιτρέπουν σε κατάδικους που έχουν εκτίσει το ένα έκτο της ποινής τους να παραμείνουν φρουρούμενοι στο σπίτι τους.

'Blade Runner'

Η είδηση της δολοφονίας της Steenkamp πάγωσε την χώρα, ενώ ο Πιστόριους πήρε το παρατσούκλι "Blade Runner", επειδή έτρεξε σε κούρσα με προσθετικά πόδια από ειδικό υλικό.

Παρά το γεγονός πως και τα δυο του πόδια ήταν ακρωτηριασμένα κάτω από το γόνατο διακρίθηκε στα σπορ και εκπροσώπησε την χώρα του στους παρολυμπιακούς αλλά και τους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Πηγή:Yiorgos Matthaios AFP/Getty Image

Η Steenkamp βρέθηκε νεκρή από πυρά στο σπίτι του με τον ίδιον να παραδέχεται πως πυροβόλησε από την πόρτα του μπάνιου. Τον περασμένο χρόνο δικαστής έκρινε πως ο θάνατός της προήλθε από αμέλεια του, αλλά δεν είχε πρόθεση να την σκοτώσει.


Πηγή: Courtesy Capacituy Relations

Η πολιτική αγωγή θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης καθώς θεωρεί ότι ο Πιστόριους που τώρα είναι 28 πρέπει να καταδικαστεί για φόνο.

Η έφεση θα εκδικασθεί τον επόμενο μήνα.

Oscar Pistorius released from prison, under house arrest

Catherine E. Shoichet, Faith Karimi and Brent Swails, CNN

CNN's Susannah Cullinane contributed to this report.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ