ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση μαθητή σε σχολείο στη Φλόριντα

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση μαθητή σε σχολείο στη Φλόριντα
REUTERS/ HANDOUT

Ένα βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο δράστης της επίθεσης σε λύκειο της Φλόριντα άνοιξε πυρ μέσα σε μια τάξη  του σχολείου, δείχνει τις στιγμές τρόμου που έζησαν οι μαθητές.

Σε αυτό ακούγονται αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί που αφήνουν να εννοηθεί ότι ο νεαρός χρησιμοποίησε ημιαυτόματο όπλο.

Οι μαθητές εικονίζονται τρομοκρατημένοι κάτω από τα θρανία τους, αρχικά σιωπηλοί, ενώ την ώρα των πυροβολισμών ακούγονται φωνές.

Ένας πρώην σπουδαστής, ο οποίος είχε αποβληθεί από το λύκειο Marjory Stoneman Douglas της πόλης Πάρκλαντ, στην Πολιτεία της Φλόριντα, ήταν ο δράστης που άνοιξε πυρ την Τετάρτη μέσα στο σχολείο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 17 μαθητές να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν, σύμφωνα με τον σερίφη της πόλης Σκοτ Ίσραελ.

Ο ύποπτος, ο οποίος κατονομάστηκε ως ο Νίκολας Κρουζ, πρώην σπουδαστής του λυκείου, 19 ετών, που είχε αποβληθεί από το σχολείο εξαιτίας της κακής διαγωγής του, συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα στην κοντινή κοινότητα Κοράλ Σπρινγκς, δήλωσε ο σερίφης.

Ο σερίφης ανέφερε πως ο νεαρός χρησιμοποίησε ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου AR-15, το οποίο είναι πολύ εύκολο να αγοράσει οποιοσδήποτε σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ.

Ο Κρουζ, γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1998, είχε αναρτήσει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης «πολύ ανησυχητικά» μηνύματα, ανέφερε ο σερίφης Ίσραελ επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να αναφέρονται στις Αρχές συμπεριφορές αυτού του είδους.

Ένας άλλοτε συμμαθητής του Κρουζ είπε ότι όταν φοιτούσε στο λύκειο οπλοφορούσε πολύ συχνά και ερχόταν σε προστριβές με πολλούς από τους δασκάλους του.

Κατά τον σερίφη Ίσραελ, ο νεαρός είχε μαζί του πολλούς γεμιστήρες για το τουφέκι.

Πρόκειται για τη 18η επίθεση ενόπλου μέσα σε σχολείο από την αρχή της χρονιάς στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο νεαρός διέπραξε το μακελειό λίγη ώρα πριν τελειώσει το τελευταίο μάθημα, στις 14:30 (τοπική ώρα).

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με τραύματα «διάφορων βαθμών σοβαρότητας», σύμφωνα με τον σερίφη. Αρκετοί διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με ελικόπτερο.

«Δεν είχαμε λάβει καμιά προειδοποίηση, (δεν είχαμε) καμία ένδειξη», ανέφερε ο λυκειάρχης του σχολείου Ρόμπερτ Ράνσι. «Εξ όσων γνωρίζουμε δεν είχε διατυπωθεί καμιά απειλή».

1 copy


Πηγή: Reuters

Τραμπ: Κανένα παιδί ή δάσκαλος δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφάλεια σε αμερικανικό σχολείο

Για το αιματηρό περιστατικό έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ, που συλλυπήθηκε μέσω Twitter τις οικογένειες των θυμάτων.

«Οι προσευχές και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων του φρικτού περιστατικού στη Φλόριντα. Κανένα παιδί, δάσκαλος ή οποιοσδήποτε άλλος δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφάλεια σε αμερικανικό σχολείο» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μητέρα μαθήτριας: Νομίζαμε ότι επρόκειτο για φάρσα…

Σοκαρισμένη από το περιστατικό εμφανίζεται η μητέρα μιας μαθήτριας, που δήλωσε στο CNNi ότι νόμιζε ότι επρόκειτο για φάρσα.

Όπως είπε, η κόρη της άρχισε να της στέλνει μηνύματα μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς.

«Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν φάρσα, γιατί τη σήμερον ημέρα δεν μπορείς να ξέρεις» είπε η Lissette Rozenblet.

Την ίδια ώρα, αποκάλυψε ότι η κόρη της την παρακαλούσε να καλέσει την αστυνομία, μέσω SMS.

«Ήταν φρικιαστικό» είπε η ίδια, λέγοντας παράλληλα ότι η κόρη της κατάφερε να διαφύγει και να κρυφτεί σε κοντινό κατάστημα.

Μαθητής: Πανικοβλήθηκαν όλοι

Ένας μαθητής, δήλωσε στο τοπικό κανάλι WSVN, ότι αρχικά κανένας δεν ανησύχησε, καθώς νόμιζαν ότι επρόκειτο για άσκηση.

«Νομίζαμε ότι ήταν άσκηση, γιατί είχαμε κάνει και μια την προηγούμενη ημέρα» είπε, και συνέχισε: «Το πιστεύαμε αυτό και έτσι κανένας δεν ήταν πολύ ανήσυχος. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, μαθεύτηκε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί και όλοι άρχισαν να τρέχουν… Όλοι πανικοβλήθηκαν».

Μαθήτρια: Άκουσα πολλούς πυροβολισμούς, τουλάχιστον έξι

Οι πυροβολισμοί στο σχολείο της Φλόριντα ξεκίνησαν περί τα 10 λεπτά πριν η Νικόλ Μπάλτσερ ολοκληρώσει το μάθημα της τριγωνομετρίας και σχολάσει.

Όπως εξήγησε στο CNNi, εκείνη την ώρα ακούστηκε ο συναγερμός του σχολείου και οι μαθητές άρχισαν να βγαίνουν από τους χώρους.

Ακουσε τουλάχιστον έξι πυροβολισμούς και μαθητές και δάσκαλοι άρχισαν να τρέχουν πίσω προς τις αίθουσες.

«Άκουσα τόσους πολλούς πυροβολισμούς, τουλάχιστον έξι. Ήταν πολύ κοντά» είπε η 18χρονη μαθήτρια, που μίλησε στο CNNi ενώ βρισκόταν ακόμη κρυμμένη μέσα σε μια αίθουσα.

Όπως είπε, η ετεροθαλής αδελφή της ήταν κρυμμένη σε άλλη τάξη.

«Μια ημέρα που ελπίζαμε να μην ζήσουμε ποτέ»

Ο επόπτης του σχολείου Robert Runcie δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι αυτή που προσευχόταν «να μην ζήσουν ποτέ».

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δεθούμε ως κοινωνία και να καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε αυτό. Και θα το κάνουμε» δήλωσε ο Runcie, που παράλληλα είπε ότι το σχολείο δεν είχε δεχτεί απειλές.

«Δεν μπορούμε να ζούσε σε έναν κόσμο που είναι χτισμένος πάνω στο φόβο» ανέφερε, μιλώντας σε τηλεοπτικές κάμερες.

Η Melissa Falkowski, που διδάσκει αγγλικά, δήλωσε ότι κρύφτηκε σε μια ντουλάπα με 19 μαθητές την ώρα της επίθεσης.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι πριν από λίγο καιρό όλοι το διδακτικό προσωπικό είχε εκπαιδευτεί για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδράσει σε περίπτωση επίθεσης.

«Εάν δεν είχαμε εκπαιδευτεί, τα πράγματα πιθανώς να ήταν πολύ χειρότερα» δήλωσε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ