ΚΟΣΜΟΣ

Απρόσκλητος «απειλεί» ότι θα πάει ο Μαδούρο στη σύνοδο κορυφής της αμερικανικής ηπείρου

Απρόσκλητος «απειλεί» ότι θα πάει ο Μαδούρο στη σύνοδο κορυφής της αμερικανικής ηπείρου
REUTERS/Marco Bello

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε πως οι κεντροδεξιοί λατινοαμερικάνοι ομόλογοί του επέδειξαν αδιαλλαξία, προσπαθώντας να τον αποκλείσουν από μια επερχόμενη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στη Λίμα, διαμηνύοντας ότι θα πάει ούτως ή άλλως.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Περού τόνισε αυτή την εβδομάδα ότι ο Μαδούρο δεν θα είναι ευπρόσδεκτος στη σύνοδο κορυφής της αμερικανικής ηπείρου τον Απρίλιο, εντείνοντας τη διπλωματική του απομόνωση.

«Με φοβάστε; Δεν θέλετε να με δείτε στη Λίμα; Θα με δείτε. Επειδή, βρέξει χιονίσει, διά αερός, διά ξηράς ή διά θαλάσσης, θα παρευρεθώ στη σύνοδο κορυφής της αμερικανικής ηπείρου», δήλωσε ο πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ξένους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε πως η αργεντίνικη κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι θα πρέπει να καλέσει μια συνεδρίαση της Ένωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής (Unasur) στην οποία θα είναι παρών.

«Συγκαλέστε μια συνεδρίαση, τολμήστε, δεν με φοβίζετε πρόεδρε Μάκρι», είπε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο. «Αν θέλετε να μιλήσουμε για τη Βενεζουέλα, ας μιλήσουμε για τη Βενεζουέλα».

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής που επικρίνουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον κατηγορούν ότι αρνείται επί χρόνια να ακούσει συμβουλές ότι πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις της καταρρέουσας οικονομίας που έχει προκαλέσει ελλείψεις προϊόντων, υπερπληθωρισμό, υποσιτισμό και την επιστροφή ασθενειών, που είχαν τεθεί υπό έλεγχο. Επίσης τονίζουν ότι αρνείται να αναγνωρίσει το μέγεθος των δεινών που έχουν προκληθεί στον ανθρωπιστικό τομέα της Βενεζουέλας, οπότε υποστηρίζουν ότι είναι μάταιη η συνάντηση μαζί του.

Ο Μαδούρο τονίζει ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι μέρος μιας διεθνούς σκευωρίας που έχουν στήσει οι ΗΠΑ για να τον ανατρέψουν και να πάρουν τον έλεγχο των πετρελαϊκών πόρων της χώρας.

«Είναι οι πιο αντιδημοφιλείς κυβερνήσεις στον πλανήτη», δήλωσε, ονοματίζοντας την Αργεντινή, την Κολομβία και το Περού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ