ΚΟΣΜΟΣ

Το FBI είχε ενημερωθεί για έναν Κρουζ που απειλούσε να πραγματοποιήσει επίθεση σε σχολείο

Το FBI είχε ενημερωθεί για έναν Κρουζ που απειλούσε να πραγματοποιήσει επίθεση σε σχολείο
WSVN.com via REUTERS

Ακροδεξιός, ψυχικά διαταραγμένος και γεμάτος μίσος για τους πρώην συμμαθητές του. Ο Νίκολας Κρουζ, ο 19χρονος που αιματοκύλησε την Πέμπτη λύκειο του Πάρκλαντ στη Φλόριντα, είχε δώσει «σημεία γραφής», εγείροντας σοβαρά ερωτήματα και πυροδοτώντας νέο γύρο συζητήσεων για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ.

Το CNNi μεταδίδει ότι ένας βίντεο blogger είχε ενημερώσει την ομοσπονδιακή αστυνομία, το γνωστό σε όλους FBI, για έναν χρήστη που σχολίασε ανάρτησή του και είχε το ίδιο όνομα με τον δράστη.

Ο 36χρονος Ben Bennight παρατήρησε τον Σεπτέμβριο για ένα ανησυχητικό σχόλιο που εμφανίστηκε κάτω από βίντεό του στο YouTube.

Και όπως δήλωσε ο ίδιος ο άντρας στο CNNi, ενημέρωσε αμέσως το FBI. To σχόλιο έγραφε: «Θα γίνω επαγγελματίας σκοπευτής σε σχολεία».

Αυτή ήταν μια από τις δύο προειδοποιήσεις που είχε στη διάθεσή του το FBI, όπως αποκάλυψε αστυνομική πηγή. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ομοσπονδιακές αρχές δεν μοιράστηκαν τις πληροφορίες αυτές με την τοπική αστυνομία.

180215084703 ben bennight warning of school shooter exlarge 169

Πηγή: CNNi

Ο Bennight έστειλε screenshot του σχολίου στο FBI - το οποίο μοιράστηκε και με το CNNi- σε email της ομοσπονδιακής υπηρεσίας και λίγες ημέρες αργότερα ενημέρωσε και τηλεφωνικά.

Έκτοτε, το σχόλιο έχει αφαιρεθεί από το YouTube. Ο άντρας είπε στο CNNi ότι πράκτορες από το γραφείο του FBI στο Μισισίπι επικοινώνησαν μαζί του και μάλιστα πήγαν στο γραφείο του για να του κάνουν μια μίνι συνέντευξη το επόμενο πρωί.

Τους είπε, όμως, ότι δεν γνώριζε τον χρήστη. Τα λεγόμενα του Bennight επιβεβαίωσε και ο πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Λάσκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στο σχόλιο δεν υπήρχαν άλλες πληροφορίες που θα αποκαλύπτουν το χρόνο, το σχολείο ή την πραγματική ταυτότητα του ανθρώπου που το έγραψε.

Μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης

Και την ώρα που οι ΗΠΑ θρηνούν τους 17 νεκρούς της επίθεσης, ο ηγέτης μιας ακροδεξιάς οργάνωσης, ονόματι Republic of Florida, επιβεβαίωσε ότι ο μακελάρης είχε πάρει μέρος σε γυμνάσια που είχε οργανώσει η ομάδα του.

«Είχε κάποια σχέση με τον πυρήνα της Clearwater Republic of Florida, σε κάποιο βαθμό» δήλωσε ο Τζόρνταν Τζέρεμπ σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σχετικά με τον ύποπτο Νίκολας Κρουζ.

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση μαθητή σε σχολείο στη Φλόριντα

Ο Κρουζ παρουσιάστηκε στο δικαστήριο

Ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ, παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, με τον δικαστή να δίνει εντολή για την προφυλάκισή του χωρίς εγγύηση.

Στην σύντομη παρουσία του στη δικαστική αίθουσα, ντυμένος μια πορτοκαλί φόρμα φυλακής, με τα χέρια του δεμένα με χειροπέδες και το βλέμμα του κατεβασμένο, ο Κρουζ είπε μόλις μια φράση: «Μάλιστα κυρία», όταν ο δικαστής του ζήτησε να επιβεβαιώσει το όνομά του.

Ο Κρουζ προφυλακίστηκε.

Με πληροφορίες από: FBI was warned about alleged shooter nearly 5 months ago, tipster says

By Dakin Andone, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ