ΚΟΣΜΟΣ

Το Λονδίνο καλεί το Ιράν να σταματήσει ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν τη σύγκρουση στην Υεμένη

Το Λονδίνο καλεί το Ιράν να σταματήσει ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν τη σύγκρουση στην Υεμένη
REUTERS/Simon Dawson

Η Βρετανία κάλεσε το Ιράν να σταματήσει τις ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Υεμένη, αφού μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πύραυλοι και στρατιωτικός εξοπλισμός ιρανικής προέλευσης έφτασε στη χώρα αυτή μετά την επιβολή του εμπάργκο στην πώληση όπλων.

«Καλώ το Ιράν να σταματήσει τη δραστηριότητα που μπορεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να στηρίξει μια πολιτική λύση» στην Υεμένη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Καλώ επίσης όλες τις εμπόλεμες πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Η Γαλλία από την πλευρά της, επανέλαβε ότι παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, τονίζοντας ότι θέλει να εφαρμοστεί πλήρως και να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους Ευρωπαίους εταίρους και τις ΗΠΑ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και τη δράση της Τεχεράνης στην περιοχή, αναφέροντας ως παράδειγμα τη στήριξη που παρέχει στους αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους (Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) να προχωρήσουν σε "βελτιώσεις" στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σε αντάλλαγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία αυτή.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ