ΚΟΣΜΟΣ

Το επεισόδιο με την «nuclear football» που επισκίασε την επίσκεψη Τραμπ στο Πεκίνο

Το επεισόδιο με την «nuclear football» που επισκίασε την επίσκεψη Τραμπ στο Πεκίνο
REUTERS/Jonathan Ernst

Μια αψιμαχία μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων με… πρωταγωνίστρια την αποκαλούμενη «nuclear football», τη βαλίτσα με τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε την κινεζική πρωτεύουσα στις 8 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μελάνια, κάνοντας μάλιστα λόγο για μια «καταπληκτική» επίσκεψη.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Axios, η επίσκεψη αμαυρώθηκε από την πρώτη στιγμή, όταν Κινέζοι και Αμερικανοί πράκτορες διαπληκτίστηκαν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επισκεπτόταν το Μέγαρο του Λαού, όπου θα είχε και συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Ζιπίνγκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κινέζοι αξιωματούχοι απαγόρευσαν την είσοδο στον χώρο του αμερικανού ακολούθου ο οποίος μετέφερε την μαύρη βαλίτσα με τους κωδικούς που επιτρέπουν στον πρόεδρο να ξεκινήσει μια πυρηνική επίθεση.

Δεν υπάρχει κουμπί… Πώς λαμβάνεται στην πραγματικότητα η απόφαση για μια επίθεση με πυρηνικά όπλα

Αμερικανός αξιωματούχος έσπευσε τότε να ενημερώσει σχετικά τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, ο οποίος με τη σειρά του διέταξε τους αμερικανούς αξιωματικούς να συνεχίσουν κανονικά την πορεία τους.

«Τότε σημειώθηκε μια αναταραχή», αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται: «Ένας Κινέζος αξιωματικός ασφαλείας άρπαξε τον Κέλι, που με τη σειρά του τον απώθησε, ενώ ένας πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών άρπαξε τον Κινέζο αξιωματικό και τον έριξε στο πάτωμα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διαμάχη τελείωσε ξαφνικά, όπως ξαφνικά είχε αρχίσει, ενώ ζητήθηκε από όλους να κρατηθεί κρυφή.

Στο δημοσίευμα διευκρινίζεται πάντως πως οι Κινέζοι δεν ακούμπησαν την επίμαχη βαλίτσα, ενώ ο επικεφαλής των αρχών ασφαλείας ζήτησε συγνώμη από τους Αμερικανούς, αμέσως μετά την παρεξήγηση.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από την πλευρά τους, αν και αρχικά ισχυρίστηκαν πως ήταν ψευδείς οι αναφορές ότι κάποιος πράκτοράς τους έριξε στο έδαφος αξιωματούχο της οικοδέσποινας χώρας, στη συνέχεια παραδέχθηκαν ότι συνέβη μια μικρή αναταραχή όταν «κάποιος επιχείρησε να εμποδίσει την είσοδο μέλους τους σε ένα δωμάτιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ