ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη μετά την ανανέωση της παράτυπης NAVTEX από την Τουρκία

Επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη μετά την ανανέωση της παράτυπης NAVTEX από την Τουρκία
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την ανανέωσης της παράτυπης Navtex στη θαλάσσια περιοχή του τεμαχίου «3» της κυπριακής ΑΟΖ στην οποία προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, δεσμεύοντας τις ίδιες περιοχές για συνέχιση των στρατιωτικών ασκήσεων έως τις 10 Μαρτίου.

Μάλιστα ο Νίκος Αναστασιάδης είχε ήδη και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της τουρκικής navtex, ενώ την Τετάρτη το πρωί ο Κύπριος πρόεδρος θα προεδρεύσει συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντί των χωριστών συναντήσεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σημειώνεται ότι με την νέα navtex η Άγκυρα δεσμεύει την ίδια θαλάσσια περιοχή, η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» για 12η μέρα, παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να μην του επιτρέπουν να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο «3», προκειμένου να διενεργήσει τη διερευνητική γεώτρηση.

Πριν από την έκδοση της νέας Navtex ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων», ενώ παράλληλα ζήτησε, να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν. Στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο Αναστασιάδης θα θέσει το ζήτημα της παράνομης τουρκικής NAVTEX στην άτυπη Σύνοδο της Ε.Ε.

Το θέμα της ανανέωσης της παράνομης τουρκικής NAVTEX πρόκειται, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, να τεθεί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, η Λευκωσία προέβη σε νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως έγινε γνωστό, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού με την επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, Μαρία Λουίζα Βιότι.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι ο Κορνηλίου υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ενέργειες συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ