ΚΟΣΜΟΣ

Περιμένοντας τον θάνατο: Το δράμα των κατοίκων της Ανατολικής Γούτα

Περιμένοντας τον θάνατο: Το δράμα των κατοίκων της Ανατολικής Γούτα
REUTERS/Bassam Khabieh

«Περιμένουμε να έρθει η σειρά μας για να πεθάνουμε». Με αυτές τις λέξεις περιγράφουν τις δραματικές ώρες που περνούν οι κάτοικοι της ανατολικής Γούτα, καθώς ο συριακός στρατός άρχισε και πάλι τις εντατικές του επιθέσεις με ρουκέτες και βόμβες στον θύλακα των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.

Από τις τελευταίες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ακόμη πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν, στην περιοχή που μέσα σε 48 ώρες χάθηκαν τουλάχιστον 250 άμαχοι, 60 εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Αν και οι βομβαρδισμοί έδειχναν να μειώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πρωί της Τετάρτης φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθέσεις τους, ρίχνοντας ρουκέτες και βόμβες στοχεύοντας σε χωριά και κωμοπόλεις της ανατολικής Γούτα, της περιοχής που γνωρίζει τους χειρότερους βομβαρδισμούς στα επτά χρόνια του πολέμου στη Συρία.

Εφτά χρόνια πολέμου στη Συρία: Μια παγκόσμια ντροπή (vid)

«Περιμένουμε τη σειρά μας για να πεθάνουμε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», λέει ο 22χρονος Μπιλάλ Αμπού Σάλαχ, που φοβάται πως ο τρόμος που προκαλούν οι σφοδροί βομβαρδισμοί μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό στη γυναίκα του, που είναι έγκυος στο πρώτο τους παιδί.

2018 02 20T135404Z 1084259833 RC1B5C539FA0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA GHOUTA


Πηγή:REUTERS/Bassam Khabieh

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι στη Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Γούτα, ζουν σε καταφύγια. Πέντε ή έξι οικογένειες ζουν όλες μαζί σε ένα σπίτι. Δεν υπάρχουν τρόφιμα, δεν υπάρχει αγορά, λέει ο νεαρός Σύρος στο πρακτορείο Reuters.

2018 02 11T153619Z 1071104808 RC13318F0FC0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA


Πηγή:REUTERS/Bassam Khabieh

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα στην ανατολική Γούτα, με νοσοκομεία και άλλες υποδομές να έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που προειδοποίησε πως οι επιθέσεις ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

2018 02 09T185214Z 1936304640 RC168BD45700 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA


Πηγή:REUTERS/Bassam Khabieh

Στις δραματικές στιγμές που ζουν οι κάτοικοι της ανατολικής Γούτα αναφέρθηκε με μια κενή «ανακοίνωση» η Unicef εκφράζοντας έτσι την οργή της για τις μαζικές απώλειες παιδιών στον πολιορκούμενο θύλακα, ενώ την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Από την άλλη, η κυβέρνηση της Συρίας και η σύμμαχός της, Ρωσία, υποστηρίζουν πως δεν στοχοθετούν αμάχους. Επιπλέον, αρνούνται ότι χρησιμοποιούν «βόμβες-βαρέλια», η χρήση των οποίων έχει καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι συνθήκες στην ανατολική Γούτα, που βρίσκεται υπό πολιορκία από το 2013, είχαν ήδη χτυπήσει συναγερμό στις οργανώσεις αρωγής, πολύ πριν την τελευταία επίθεση, καθώς οι ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, έκαναν τους κατοίκους της περιοχής να υποφέρουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ