ΚΟΣΜΟΣ

Πολύ δύσκολη η αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ εκτιμά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών

Πολύ δύσκολη η αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ εκτιμά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών
EPA/ ROBERTO ESCOBAR

Η αποκατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, που έχουν πληγεί από τις κατηγορίες για ανάμιξη και διαφωνίες για την Ουκρανία και τη Συρία, θα είναι «πολύ δύσκολη», εκτίμησε σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεγκέι Ριαμπκόφ.

«Παραδόξως, οι Αμερικανοί παίρνουν μέτρα που κατευθύνονται προς την ανάμιξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις και την επιδείνωση των εντάσεων στις διμερείς σχέσεις παραμονές των [ρωσικών] προεδρικών εκλογών» που θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου, δήλωσε ο Ριαμπκόφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Και παρ΄όλ΄αυτά, συνεχίζουν να μας κατηγορούν χωρίς αποδείξεις και χωρίς βάση για ανάμιξη, υποτίθεται, στην εκλογική διαδικασία τους», συνέχισε.

«Λυπούμαστε για όλο αυτό. Η αποκατάσταση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πολύ δύσκολη», πρόσθεσε.

Έχοντας τεθεί ήδη σε δοκιμασία λόγω της συριακής σύγκρουσης και της ουκρανικής κρίσης, οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την έναρξη έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και υποψίες για συνέργεια του Κρεμλίνου με την προεκλογική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον έχει λάβει διάφορους γύρους κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας τα τελευταία χρόνια και έχει απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από το έδαφος των ΗΠΑ, ενώ μια έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο παρουσιάζει τη Ρωσία και τον πρόεδρό της Βλαντίμιρ Πούτιν ως «απειλή».

Οι δύο δυνάμεις κατηγορούν η μία την άλλη για στρατιωτική κλιμάκωση και ότι σύρει την άλλη σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ