ΚΟΣΜΟΣ

Σε ισχύ πεντάωρη εκεχειρία στην ανατολική Γκούτα

Σε ισχύ πεντάωρη εκεχειρία στην ανατολική Γκούτα
REUTERS/Bassam Khabieh

Σε ισχύ τέθηκε η πεντάωρη εκεχειρία που ζήτησε η Ρωσία στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της ανατολικής Γκούτα, κοντά στη Δαμασκό, με στόχο να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την περιοχή η οποία είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τον στρατό της Συρίας με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 560 αμάχων.

Ωστόσο ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την ανατολική Γκούτα, καθώς ο ανθρωπιστικός διάδρομος που έχει δημιουργηθεί είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τους Σύρους αντάρτες, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Η οργάνωση των σύρων ανταρτών Τζάις Αλ-Ισλάμ στην ανατολική Γκούτα αρνήθηκε ότι βομβαρδίζει τον ανθρωπιστικό διάδρομο εμποδίζοντας την απομάκρυνση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP στη Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλης της ανατολικής Γκούτα, καθώς και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η νύκτα ήταν ήρεμη στον θύλακα εκτός από κάποια πυρά του πυροβολικού τα οποία ακούστηκαν λίγη ώρα προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.

«Έκτοτε, επικρατεί ηρεμία στα χωριά και τις πόλεις της ανατολικής Γκούτα», διαβεβαίωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν του Παρατηρητήριου.

Η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός πρόκειται να εφαρμόζεται καθημερινά επί πέντε ώρες, από τις 09:00 ως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη Μόσχα.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την ανατολική Γκούτα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Η ανακοίνωση της Μόσχας και η μερική παύση των βομβαρδισμών σημειώθηκε αφού ο ΟΗΕ και πολλές δυτικές δυνάμεις είχαν ζητήσει την άμεση εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας να τεθεί ισχύσει «χωρίς καθυστέρηση» εκεχειρία σε όλη τη Συρία. Προς το παρόν η απόφαση παραμένει νεκρό γράμμα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της ανατολικής Γκούτα, του τελευταίου θύλακα αντίστασης στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ δίπλα στη Δαμασκό, η απόφαση της Ρωσίας ελήφθη απλώς για να ρίξει στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης.

«Αυτή η εκεχειρία είναι μια φάρσα. Η Ρωσία μάς σκοτώνει καθημερινά, μας βομβαρδίζει καθημερινά», κατήγγειλε ο Σάμερ αλ Μουιντάνι, κάτοικος της Ντούμα.

«Δεν μπορώ να εμπιστευθώ τους πράκτορές της και να εγκαταλείψω (τη Γκούτα) μαζί με την οικογένειά μου (μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Αν δεχθώ να φύγω, (το καθεστώς) θα με στρατολογήσει αμέσως να πολεμήσω εναντίον άλλων Σύρων», πρόσθεσε.

Η συριακή αντιπολίτευση από την πλευρά της χαρακτηρίζει την εκεχειρία που αποφάσισε η Ρωσία «πραξικόπημα» εναντίον της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η αποκαλούμενη ανθρωπιστική εκεχειρία είναι ένα πραξικόπημα ενάντια στην αρχική απόφαση του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε το Σάββατο. Η Ρωσία δεν ήθελε ποτέ εκεχειρία στην ανατολική Γκούτα και αυτό απεδείχθη ξεκάθαρα», τόνισε εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

«Οι Ρώσοι σκέφτηκαν αυτή την ιδέα της εκεχειρίας για να ξεγελάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία ασκεί πίεση στη Μόσχα και απειλεί να καταφύγει σε άλλα μέσα» για να επιβάλει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ