ΚΟΣΜΟΣ

Ανατολική Γκούτα: Τραγικός ο απολογισμός - Περισσότεροι από 600 άμαχοι νεκροί

Ανατολική Γκούτα: Τραγικός ο απολογισμός - Περισσότεροι από 600 άμαχοι νεκροί
REUTERS/Bassam Khabieh

Περισσότεροι από 600 άμαχοι, μεταξύ αυτών 147 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τη 18η Φεβρουαρίου, που ξεκίνησαν οι νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της Ανατολικής Γκούτας.

Οι βομβαρδισμοί -αεροπορικά πλήγματα και πυρά του πυροβολικού- έχουν μειωθεί σε ένταση μετά την εφαρμογή σε καθημερινή βάση της πεντάωρης εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εντούτοις, 8 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα και επιπλέον σοροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια των κτιρίων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των άμαχων που έπεσαν νεκροί να ανέρχεται σε τουλάχιστον 601 σε διάστημα 11 ημερών, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Επιστολή Μογκερίνι στους ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για την Γκούτα

Νωρίτερα, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι απηύθυνε επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας καλώντας τους να υποστηρίξουν την εκεχειρία στην Ανατολική Γκούτα και να επιτρέψουν τη διανομή βοήθειας στις πολιορκημένες περιοχές.

Απευθυνόμενη στις τρεις χώρες ως επικεφαλής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι τις κάλεσε να «εφαρμόσουν μια γνήσια ανθρωπιστική παύση για τουλάχιστον 30 ημέρες σε όλη τη Συρία».

Στην επιστολή, που φέρει ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου και την οποία είδε το πρακτορείο Reuters, η Μογκερίνι καλεί επίσης τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν να «προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι μάχες θα σταματήσουν, ο συριακός λαός θα προστατευθεί και εντέλει πως η επείγουσα ανθρωπιστική πρόσβαση και οι απαραίτητες απομακρύνσεις [αμάχων] για ιατρικούς λόγους θα πραγματοποιηθούν».

Στην επιστολή, η οποία στάλθηκε επίσης στους 28 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ καθώς και στον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, η Μογκερίνι αναφέρει επίσης πως μία εκεχειρία θα ήταν μια ευκαιρία ώστε οι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να σημειώσουν πρόοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να διεξαγάγει διεθνή διάσκεψη για τη Συρία στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Απριλίου.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν τη «μέγιστη πίεση» στη συριακή κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ εκεχειρία στην ανατολική Γκούτα, την οποία, σύμφωνα με το Παρίσι, ομάδες ανταρτών έχουν ήδη συμφωνήσει να υποστηρίξουν.

«Ένοπλες ομάδες στην ανατολική Γκούτα έχουν δεσμευθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμμορφωθούν με το ψήφισμα 2401 και να αποδεχθούν την εκεχειρία. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, από την άλλη, δεν δεσμεύθηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ωστόσο, τον δεσμεύουν επίσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ανιές Βον ντελ Μουλ, στους δημοσιογράφους στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου.

«Ως εκ τούτου καλούμε τους υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος να του ασκήσουν τη μέγιστη πίεση προκειμένου να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις του», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ