ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση της ηγεσίας του SPD για το «ναι» στο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό

Ικανοποίηση της ηγεσίας του SPD για το «ναι» στο μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό
REUTERS/Hannibal Hanschke

Το «ναι» του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για τη συμμετοχή στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Άνγκελα Μέρκελ έχει προκαλέσει τη μεγάλη ικανοποίηση της ηγεσίας του SPD.

Ο μεταβατικός πρόεδρος του SPD Όλαφ Σολτς, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, δήλωσε ότι με την συζήτηση για την είσοδο στην κυβέρνηση το κόμμα «ενώθηκε περαιτέρω», ενώ ο πρώην πρόεδρος και υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε λόγο για «γιορτή της εσωκομματικής δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «μπορεί κανείς να βασιστεί στα μέλη του SPD - δεν φοβούνται ούτε αποθαρρύνονται κι αυτό ισχύει τόσο για τους υποστηρικτές της συμμετοχής στην κυβέρνηση όσο και για τους επικριτές της».

«Ευχαριστώ για την παθιασμένη αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων. Και τώρα, να κυβερνήσουμε με σύνεση και να ανανεώσουμε το SPD», έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ, ενώ για «ενίσχυση του SPD μέσω της ψήφου των μελών του» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Νεολαία του κόμματος και τον αρχηγό της, Κέβιν Κιούνερτ.

Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφια Πρόεδρος Αντρέα Νάλες δήλωσε ικανοποιημένη από την ψήφο των μελών και τόνισε ότι το αποτέλεσμα δεν θα διχάσει το κόμμα.

Ο τέως πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς, με δήλωσή του στην «Sueddeutsche Zeitung» εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα και σημείωσε ότι μπορεί να βοηθήσει την Γερμανία και την Ευρώπη να προχωρήσουν προς τα εμπρός αλλά και να ενδυναμώσει το SPD.

Υπερήφανος για το κόμμα του και έκπληκτος για το υψηλό ποσοστό που έλαβε το «ναι» στον μεγάλο συνασπισμό δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και πρώην γενικός γραμματέας του Τόμας Όπερμαν. «Με 66% υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό,τι περίμενα. Τα μέλη μας δεν έλαβαν εύκολα αυτή την απόφαση. Είμαι περήφανος για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα», έγραψε στο Twitter.

Σε διαφορετικό τόνο, όπως αναμενόταν, ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Νεολαίας του SPD Κέβιν Κιούνερτ, ο οποίος είχε ταχθεί ενεργά κατά της συμμετοχής του κόμματος σε νέο κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Κέβιν Κιούνερτ: Ο Βενιαμίν της γερμανικής πολιτικής σκηνής που θέλει να εκθρονίσει τη Μέρκελ

«Αγωνιστήκαμε για να κερδίσουμε. Για αυτό πρώτα από όλα, απογοήτευση. Η κριτική για τον μεγάλο συνασπισμό παραμένει. Δεν υπάρχει ανανέωση του SPD χωρίς εμάς. Αύριο ξεκινάμε», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, τονίζοντας ότι ξέρει να χάνει και τώρα θα προσπαθήσει ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο μέσα από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

«Η αντιπαράθεση έδειξε ότι ξεκίνησε μια διαδικασία θεμελιώδους και προγραμματικής ανανέωσης του κόμματος. Εμείς η Νεολαία θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε αυτή την διαδικασία και θα παρακολουθούμε από κοντά την κυβέρνηση. Θα απαιτήσουμε να ξεκινήσει και πάλι η πολιτική αντιπαράθεση», δήλωσε ο κ. Κιούνερτ και κάλεσε τα νέα μέλη του SPD να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Σε ό,τι αφορά το εάν ο ίδιος έκανε κάποια συμφωνία με την ηγεσία του κόμματος, δήλωσε «δεν εξαγοράζομαι!».

Ικανοποιημένο βέβαια είναι και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), καθώς άνοιξε ο δρόμος για την τέταρτη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ. «Και τώρα δουλειά!», έγραψε ο υπηρεσιακός υπουργός Καγκελαρίας και επόμενος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ