ΚΟΣΜΟΣ

«Αυλαία» για τις καταθέσεις των μαρτύρων που κατηγορούν τον Καρδινάλιο Πελ για σεξουαλική κακοποίηση

«Αυλαία» για τις καταθέσεις των μαρτύρων που κατηγορούν τον Καρδινάλιο Πελ για σεξουαλική κακοποίηση
EPA/PAUL MILLER AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα φερόμενα ως θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον Αυστραλό Καρδινάλιο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Τζορτζ Πελ, καλούνται από σήμερα στις δικαστικές αίθουσες, όπου είναι σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία, η οποία θα αποφασίσει αν τελικώς η υπόθεση του κληρικού θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό ή θα μπει στο αρχείο.

Ο Πελ, εμφανώς καταβεβλημένος, έφτασε - υπό αστυνομική συνοδεία - στο δικαστήριο της Μελβούρνης, όπου τον περίμεναν παρατεταγμένοι δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο. Τον περασμένο Ιούνιο παραιτήθηκε από τη θέση του ταμία του Βατικανού για να αντιμετωπίσει απερίσπαστα τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί στη γενέτειρά του, την Αυστραλία.

Είναι υποχρεωμένος να δίνει το παρών στο δικαστήριο κάθε μέρα, για τις τέσσερις εβδομάδες που θα είναι σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία.

Ο Πελ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και ο δικηγόρος του έχει ενημερώσει τις δικαστικές Αρχές πως θα δηλώσει αθώος.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο υψηλόβαθμο μέλος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κινδυνεύει να κάτσει στο εδώλιο. Ο φάκελος εναντίον του άνοιξε το 2013, όταν μία ειδική ομάδα της αστυνομίας ανέλαβε να ερευνήσει ενδελεχώς τις καταγγελίες περί σεξουαλικών κακοποιήσεων από μέλη του καθολικού κλήρου και άλλων θρησκευτικών ομάδων.

Η πρώτη εμφάνιση του Πελ στο δικαστήριο της Μελβούρνης έγινε τον Ιούλιο και η υπόθεση τράβηξε τα βλέμματα όλου του κόσμου. Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία, φωτογράφοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο για να καλύψουν το γεγονός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi, τις δύο πρώτες εβδομάδες της – κλειστής για το κοινό – ακροαματικής διαδικασίας αναμένεται να καταθέσουν οι τουλάχιστον 40 μάρτυρες που υπάρχουν.

Ανησυχία για την… αλήθεια

Νομικοί έχουν εκφράσει τους φόβους τους πως ο απλός κόσμος δεν θα μάθει ποτέ την πλήρη αλήθεια λόγω του ότι οι συνεδριάσεις θα είναι κλειστές. Ακόμη έχουν εκφραστεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στους καταγγελλόμενους το ότι θα εξετάζονται από τη νομική ομάδα του 76χρονου κληρικού.

Η δικαστής Μπελίντα Γουάλινγκτον έδωσε άδεια στους μάρτυρες να έχουν μαζί τους κάποιον αγαπημένο τους για ψυχολογική υποστήριξη, είτε αυτός είναι κάποιος συγγενής και φίλος είτε είναι ένας… ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος.

Ο «σκύλος συμπαράστασης» ονόματι Κουπ είναι μέρος μίας καινοτόμας πρωτοβουλίας από πλευράς Μελβούρνης, που βοηθά ευάλωτους μάρτυρες να καταθέσουν στις δικαστικές αίθουσες.

Ο συνήγορος του Πελ, Ρόμπερτ Ρίχτερ, τόνισε πως θα κάνει αίτηση ο πελάτης του να έχει μαζί του κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης που θα τον βοηθήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το ίδιο είχε κάνει και στις προηγούμενες ακροάσεις.

Ο καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Τζέρεμι Γκανς επεσήμανε, μιλώντας στο CNNi, πως υπάρχουν υπηρεσίες που βοηθούν τους μάρτυρες να προετοιμαστούν για τις δύσκολες καταθέσεις τους, όμως η διαδικασία εν γένει δεν είναι ποτέ εύκολη.

«Η εμπειρία είναι πολύ αγχωτική», είπε.

Σε μία σπάνια συνέντευξή του ο Ρίχτερ εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο πελάτης του είναι αθώος και σκοπεύει να αποδείξει πως τα όσα καταγγέλλονται είναι «αδύνατα».

Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν συμπάσχει με τους μάρτυρες. «Το έχω βγάλει απ’ το μυαλό μου. Λες στον εαυτό σου: Είσαι επαγγελματίας», είπε στην εφημερίδα The Age. «Ο κόσμος πληγώνεται ότι και να συμβεί. Αν κάποιος καταδικαστεί λανθασμένα ή λάβει μία δυσανάλογα (με το κατηγορητήριο) μεγάλη ποινή, αυτό που έχεις στο τέλος είναι ένας μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων».

6628783

EPA/DEAN LEWINS/Αustralia and Νew Ζealand out/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ομάδα του Πελ είναι προετοιμασμένη

Όταν ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία η δικαστής θα αποφασίσει αν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να προχωρήσει η υπόθεση σε δίκη.

Η Ίνγριντ Ίργουιν, Αυστραλή δικηγόρος που εργάζεται στον τομέα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, επεσήμανε πως το μεγάλο πρόβλημα της διαδικασίας που ακολουθείται είναι πως οι καταγγέλλοντες δεν έχουν νομική εκπροσώπηση.

«Τα φερόμενα θύματα δεν έχουν δικηγόρο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας», είπε στο CNNi. «Μοιάζει άδικο που δεν εκπροσωπούνται».

Η ομάδα του Τζορτζ Πελ, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, που η υπόθεση έχει μεταφερθεί στις δικαστικές αίθουσες, έχει παρουσιάσει πολλά στοιχεία υπεράσπισης του Καρδιναλίου και έχει καταφέρει να λάβει πολλές από τις απόρρητες πληροφορίες του φακέλου που στοιχειοθέτησαν οι αστυνομικές Αρχές.

Όμως, το δικαστήριο αρνήθηκε να παρέχει στην νομική ομάδα του Πελ τους ιατρικούς φακέλους των φερόμενων ως θυμάτων, μετά τις καταγγελίες των διωκτικών Αρχών πως οι νομικοί του κληρικού «ψαρεύουν» ευκαιρίες για να ψέξουν τη νοητική υγεία των μαρτύρων.

Τον Ιανουάριο, ένας εκ των καταγγελλόντων πέθανε και οι δικηγόροι του Πελ ζήτησαν οι κατηγορίες του κατά του Καρδιναλιού να μην συμπεριληφθούν στο κατηγορητήριο. Η άλλη πλευρά όμως επεσήμανε πως η κατηγορία πρέπει να εξεταστεί καθώς ήταν η πρώτη που έγινε δημόσια κατά του κληρικού και δημιούργησε το λεγόμενο φαινόμενο ντόμινο, με τις καταγγελίες να την ακολουθούν «βροχή».

6634518

EPA/DEAN LEWINS/Αustralia and Νew Ζealand out/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μυστική τοποθεσία του Πελ στην Αυστραλία

Τον Ιανουάριο το CNNi είχε αποκαλύψει έκθεση που τόνιζε πως ο Πελ διαμένει σε θεολογική σχολή του Σίδνεϋ με ακόμη 40 ιερείς. Εκπρόσωπος της σχολής είχε τονίσει τότε πως ο Καρδινάλιος δεν είχε αναλάβει κανένα επίσημο ρόλο εκεί.

Ο Πελ, οποίος είχε διατελέσει Αρχιεπίσκοπος Μελβούρνης και Σίδνεϋ πριν μετακομίσει στη Ρώμη το 2014, ήταν ένα από τα πλέον έμπιστα πρόσωπα του πάπα Φραγκίσκου.

Σε συνέντευξη Τύπου από το Βατικανό τον περασμένο Ιούνιο, το άλλοτε κραταιό μέλος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τόνισε πως είναι θύμα «ανηλεούς προσπάθειας εκτέλεσης χαρακτήρων».

«Είμαι αθώος, οι κατηγορίες είναι λάθος». «Η όλη ιδέα της σεξουαλικής κακοποίησης μου είναι απεχθής».

Accusers of Vatican treasurer Cardinal George Pell to testify in abuse case, by Lucie Morris-Marr, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ