ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία για την οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ

Παγκόσμια ανησυχία για την οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ
REUTERS/Leah Millis

Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο οι προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή εμπορικών δασμών στις εισαγωγές.

Η γερμανική κυβέρνηση, επανέλαβε την ανησυχία της για το γεγονός, με αφορμή και την παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του Αμερικανού προέδρου, Γκάρι Κον.

Η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Μπριγκίτε Τσίπρις, εξέφρασε την ελπίδα της ο Τραμπ να αλλάξει γνώμη για τους δασμούς στις εισαγωγές.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε η Τσίπρις για την απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και την αποχώρηση του Γκάρι Κον, που θεωρείτο μετριοπαθής παρουσία στον Λευκό Οίκο.

Η Γερμανία απαντά στις προειδοποιήσεις Τραμπ για δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων

Η υπουργός δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει καταλλήλως, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θέλει να αποφύγει μια εμπορική διαμάχη.

«Ελπίζω ο Τραμπ να αλλάξει γνώμη», δήλωσε η Τσίπρις.

Λαγκάρντ: Κανένας δεν κερδίζει σε έναν εμπορικό πόλεμο

Νωρίτερα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε πως οι μακροοικονομικές επιπτώσεις της επιβολής εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ θα είναι σοβαρές αν ακολουθήσουν την ίδια τακτική και άλλες χώρες.

Η Λαγκάρντ τόνισε πως «κανένας δεν κερδίζει σε έναν εμπορικό πόλεμο».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ. Λαγκάρντ σχολίασε πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάποιους λόγους να σκεφτεί την επιβολή εμπορικών κυρώσεων, καθώς ορισμένες χώρες δεν σέβονται τους κανόνες, ωστόσο συμπλήρωσε πως ο εμπορικός πόλεμος θα είχε επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και το εμπόριο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε επίσης πως η ανισότητα επιβαρύνει τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης και πως η εισοδηματική ανισότητα αυξάνεται σε πολλές χώρες, λέγοντας πως οι δημοσιονομικές και κοινωνικές πολιτικές θα πρέπει να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ