ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η συνάντηση Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν

Λαβρόφ: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η συνάντηση Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν
REUTERS/Denis Balibouse

Ως «κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποδεχθεί την πρόταση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, για συνάντηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αιθιοπία, ο Λαβρόφ τόνισε πως αυτή «δεν πρέπει να είναι απλώς μία συνάντηση, πρέπει να ανοίξει έναν δρόμο για την εκκίνηση των διπλωματικών προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, με βάση τις συμφωνίες της εξαμερούς συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός ομόλογός του Λαβρόφ, Ρεξ Τίλερσον, αποκάλυψε το παρασκήνιο σχετικά με την λήψη της απόφασης να συναντηθούν τελικώς οι δύο πλευρές, αναφέροντας πως ο ίδιος ο πρόεδρος το αποφάσισε.

«Αυτή είναι μια απόφαση που έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος. Του μίλησα πολύ νωρίς σήμερα το πρωί σχετικά με αυτή την απόφαση και είχαμε μια πολύ θετική συζήτηση», είπε και συμπλήρωσε: «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ανοιχτός σε συνομιλίες και πρόθυμος να συναντηθεί με τον Κιμ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Και νομίζω ότι κατά την κρίση του προέδρου η ώρα αυτή έφτασε τώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ