ΚΟΣΜΟΣ

Η φόρμουλα Νταβούτογλου-Ακιντζί για «Νέα Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία»

Η φόρμουλα Νταβούτογλου-Ακιντζί για «Νέα Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία»
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Μια ιδιαίτερη δική τους φόρμουλα για δημιουργία της «νέας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας» παρουσίασαν σήμερα ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μάλιστα απευθυνόμενος στον κ. Νταβούτογλου, ο κ. Ακιντζί μίλησε για τη σημασία μιας «ισχυρής ΤΔΒΚ», μέλους της Ε.Ε., με την ιδιότητα του «ιδρυτικού κράτους», μετά τη λύση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας της «νέας Κυπριακής Δημοκρατίας» για την περιοχή και την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ε.Ε, τονίζοντας ότι θα συμβάλει στον διαθρησκευτικό διάλογο.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η Αγκυρα έχει με την τ/κ κοινότητα κοινό πλαίσιο συνεννόησης εφόσον όπως αναφέρθηκε ανέκαθεν υπήρξε στο πλευρό των Τουρκοκύπριων και στην ΤΔΒΚ, την οποία ίδρυσαν οι Τουρκοκύπριοι με την βούληση τους.

Πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου ότι όπως την περίοδο του σχεδίου Ανάν, έτσι και σήμερα η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την βιώσιμη και διζωνική λύση.

«Ελπίζουμε ότι η ε/κ πλευρά θα έχει πιο θετική στάση μπροστά στην προοπτική της λύσης», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η λύση του Κυπριακού θα διευκολύνει αυτή την διαδικασία και θα φέρει την περιφερειακή συνεργασία στο ζήτημα της ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ