ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Με απελάσεις Ρώσων διπλωματών «απαντά» η Βρετανία

Υπόθεση Σκριπάλ: Με απελάσεις Ρώσων διπλωματών «απαντά» η Βρετανία
REUTERS/Toby Melville

Στην απέλαση μεγάλου αριθμού Ρώσων διπλωματών προτίθεται να προχωρήσει η Βρετανία, ως αντίποινα για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες, ενώ όλες οι επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών ακυρώνονται, με πρώτο «θύμα» της απόφασης αυτής τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε προσκληθεί να επισκεφθεί τη χώρα, ενώ και οι βρετανοί υπουργοί, αλλά και μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στη Ρωσία για να παρακολουθήσουν το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου.

Η Ρωσία είναι «ένοχη για απόπειρα δολοφονίας», είπε η Τερέζα Μέι, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως υπεύθυνη για την επίθεση στον Σκριπάλ είναι η ρωσική κυβέρνηση.

Η Βρετανία θα αυξήσει τους ελέγχους των Ρώσων πολιτών που εισέρχονται στη χώρα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει χώρος στο Ηνωμένο Βασίλειο για διεφθαρμένες ελίτ, ενώ σε ό,τι αφορά τους 23 διπλωμάτες που θα απελαθούν, σύμφωνα με τη Μέι πρόκειται για μυστικούς πράκτορες και θα έχουν διορία μιας εβδομάδας για να εγκαταλείψουν τη Βρετανία.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Η Μέι έκανε επίσης γνωστό πως θα ληφθούν και άλλα μέτρα, τα οποία όμως δεν δημοσιοποίησε. Υποστήριξε πως το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμούσε καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία και χαρακτήρισε «τραγικό» τον τρόπο με τον οποίο έδρασε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημείωσε ακόμη πως η Βρετανία δεν είναι μόνη σε αυτή την απόφαση, τονίζοντας πως μίλησε με συμμάχους οι οποίοι την στηρίζουν.

Η ίδια ενημέρωσε τη Δευτέρα τα μέλη του κοινοβουλίου για το πώς ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του δηλητηριάστηκαν με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok και στη συνέχεια ζήτησε από τη Μόσχα απαντήσεις για το πώς μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί ένας νευροτοξικός παράγοντας στρατιωτικού τύπου της σοβιετικής εποχής στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου στη βρετανική επικράτεια.

Ωστόσο η Ρωσία απάντησε με «κατάφορη περιφρόνηση» στο βρετανικό αίτημα και δεν έδωσε καμία εξήγηση για αυτό.

Με αντίμετρα απειλεί η Μόσχα

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλεξάντερ Γιακοβένκο «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων εάν η Βρετανία απελάσει ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Σημειώνεται πως η Μόσχα έχει αρνηθεί την εμπλοκή της στην υπόθεση της επίθεσης στον ρώσο πρώην διπλό πράκτορα.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται στις 19.00 GMT (21.00 ώρα Ελλάδος) κατόπιν αιτήσεως του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό την ενημέρωση των μελών του σχετικά με την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ